În timpul comunismului a fost o oarecare egalizare, dar o egalizare în jos. Asta e hiba oricărui sistem egalitarist. Cu matematică precizie, factorul comun e mai mic decât oricare dintre termeni.
Comunismul mi-a nenorocit tinerețea mie, iar părinților și bunicilor mei viața. Iarna mi-o petreceam dârdâind și în tot timpul anului principala preocupare era cum să facem rost de mâncare. Biserica mea a fost scoasă în afara legii, capii ei au putrezit în închisoare. Materia de liceu era îmbibată de filozofia materialistă, numită pompos "materialism dialectic și istoric". Îmi era frică chiar și să ascult bancuri cu cei care conduceau țara. Nici prin cap nu-mi trecea să spun cu adevărat ce gândesc despre Dumnezeu sau despre Rege: aveam deținuți politici în familie (inclusiv tatăl meu) și știam la ce mă expun. Ascultam Europa Liberă sub pătură, acolo am auzit că papa a numit comunismul "domnie a răului pe pământ" și an după an a dezlegat pe catolicii din România de obligația postului, precum pe prizonieri. Era criză nu numai de alimente, ci și de orice fel de categorie de bunuri: și pentru cărți mai ca lumea, alea puține și cenzurate care mai apăreau, îți trebuiau "pile" la librării.
Bine că s-a terminat ! Sau nu s-a terminat ?
Last edited by Mihnea Dragomir; 15.08.2010 at 14:30:27.
|