View Single Post
Vechi 01.08.2010, 16:26:59
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Bast-et Vezi mesajul
Dumnezeu nu vrea sa-l distruga pe Satana, pai atunci unde mai este distractia. Adica toti vin in rai, inteleg ca este o plictiseala si pentru el.

Acesta intrebare sta deobicei la baza ateismului: De ce Dumnezeu nu distruge raul? Nu vrea? atunci nu este bun. Nu poate? atunci nu este atotputernic. Nu stie? pai nu este atotstiitor.
Ateii si nu numai ei trebuie sa priceapa cateva notiuni fundamentale care stau la baza crestinismului:

1. Dumnezeu creaza lumi de fiinte libere sa faca ce vor.
2. Fiintele sunt facute dupa modelul Sau: rationale, cu vointa proprie, capabile de sentimente si nemuritoare.
3. El a creat timpul pentru ca noi sa existam sub timp. Timpul este un simplu parametru al Universului creat, iar Dumnezeu nu este conditionat de acesta.

Deci:

Dumnezeu nu distruge raul pentru ca astfel ar interveni peste libertatea fiintelor create cu vointa proprie. El este bun, insa nu obliga pe nimeni sa-I fie asemenea. Cui nu-i convine filosofia iubirii si a smereniei nu are decat sa traiasca dupa capul lui. Bunatatea Lui presupune printre altele si mentinerea in existenta a celor care I se opun facand altceva decat voia Sa care este buna.

Nu mai are sens problema putintei, pentru ca am explicat deja ca nu vrea. Evident ca poate, insa prefera mai degraba o lume oricum ar fi ea in loc de nimic: existenta este mai buna decat non-existenta, cum zicea cineva.

Cat despre atotstiinta, intelegeti o data ca Dumnezeu este Acelasi din veci in veci, mai presus de timp, mai presus de succesiunea evenimentelor si cu toate acestea neobligand pe nimeni sa-I faca voia, adica nepredestinand absolut nimic in viata fiecarei fiinte care vine la existenta.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote