View Single Post
Vechi 31.07.2010, 20:16:52
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Am impresia ca nu intelegeti niste lucruri.
1. In general oamenii si eu printre ei (poate ca exista si exceptii totusi) trebuie sa invete credinta. Nu le este ceva nativ, sau de la sine inteles (gata, ma duc la biserica si m-am facut credincios de nota 10).
Trebuie s-o intelegem mai intai: cine a fost, cum a fost, etc. si mai apoi sa retinem informatiile.
Pai daca fiecare Evanghelist si fiecare scriptura spune altceva, deci documente si autori de baza ai Ortodoxiei, atunci cum putem avea pretentia de la oameni, peste 2000 ani, sa inteleaga ceva si sa si invete si sa aplice?
Scripturi diferite, pareri diferite de la preot la preot, calugar la calugar, biserica la biserica, idei diferite de la om la om.
Va dati seama cat de derutant si frustrant este?
Imaginati-va sa primti asa invataturi si informatii la scoala, indiferent la ce materie (deja exista aceasta situatie de cand au aparut zeci de manuale alternative). Nu mai spun de profesori diferiti, de generatii diferite (ce si cum invatam noi acum 40-ani, nu invata copiii in ziua de azi).
Este de aceea f.important sa putem avea informatii clare si consecvente si in religie.
Asa ca nu mai criticati dorinta de clarificare a lucrurilor.
Si nu este vorba numai de lucruri marunte cum le numiti voi, sau numai de aceste femei confundate, ci de atatea alte confuzii.
Religia este o materie f.confuza si ne-clara si interpretabila.

2. Pe mine ma intereseaza f.mult problematica femeilor, in religie si in viata, laica. Poate din cauza intregului circ cu feminism si discriminare si etc. Studiez femeia si evolutia ei.
In religie femeia are o pozitie aparte si este interesant (pentru mine cel putin) sa vad cum s-a ajuns de la Eva la sfinte, la femeile din Biblie, ce rol au avut in religie, in viata si opera lui Iisus.
Tocmai pentru ca se spune azi ca sunt asa si pe dincolo, ca sunt pacatoase si trebuie pedepsite.
Si asa aflu de femeile mironosite, de Maria Magdalena care a fost apostolita a lui Iisus si a vut asa un rol important, si de alte femei (sfinte, sotii de sfinti, etc.).
Faptul ca Iisus a vindecat femei (de boli sau demoni), a iertat de pacate (desfranare), a dat privilegii unor femei (Maria Magdalena a fost prima care a vazut Invierea Domnului, a vorbit cu acesta imediat dupa si a fost trimeasa sa le spuna celorlati apostoli, ca femeile au fost mereu primele si pretutindeni, (in timp ce barbatii - apostolii n.b stateau acasa linistiti), inseamna f.mult.
Si aici apare nelamurirea mea:
Daca asa a fost situatia atunci si Iisus insusi a decis si procedat asa, atunci de azi oamenii fac altfel, impotriva vointei si deciziei lui?
De ce nu sunt femeile tratate egal cu barbatii?
De ce nu capata recunoasterea pe care o merita?