Viața celibatară e o viață de renunțare eroică și nu poate fi trăită dacă nu este alimentată de o credință vie și nu e întemeiată pe motive supranaturale. Când credința dispare sau slăbește, dispare sau slăbește castitatea. Toate ereziile și schismele au avut ca primă consecință la cei care le-au îmbrățișat abolirea celibatului preoțesc. Așa a fost cazul și cu marile erezii și rupturi de la unitatea Bisericii Catolice din secolul al XVI-lea născute din Reforma protestantă. Luteranii, Calviniștii, Zvinglianii, Anglicanii au renunțat imediat la celibatul preoțesc. Reformații au motivat abandonarea celibatului printr-o nouă concepție a preoției, neadmițând decât preoția comună care derivă din botez: toți laicii sunt preoți. În plus, neadmițând decât Sfânta Scriptură, au motivat desființarea celibatului spunând că nu-l găsesc în Cărțile Sfinte, în timp ce catolicii își justificau învățătura și practica lor cu privire la celibat pe Tradiție.
La Conciliul Tridentin care s-a ținut ca reacție la Reforma protestantă, unii împărați, regi, principi și chiar oameni ai Bisericii au cerut o atenuare sau o dispensă de la obligația celibatului în intenția de a-i recupera pe preoții care părăsiseră Biserica Catolică. Dar părinții conciliari au căzut de acord în unanimitate că Biserica nu poate aboli o tradiția existentă de la începutul ei și reafirmată permanent de-a lungul veacurilor.
De asemenea, au refuzat să declare legea celibatului în Biserica Latină drept lege pur bisericească: "Apostolii au hotărât și au poruncit ca preoții să nu se căsătorească. O tradiție apostolică universală, adică receptată prin consensul întregii Biserici și păstrată permanent este de drept divin" - a afirmat la Conciliu Francisc Orante.
Ca atare, preoții apostați din Germania și Anglia ori renunțau la căsătoria încheiată invalid și erau admiși la slujba preoțească, ori puteau să ceară validarea căsătoriei și în acest caz erau excluși de la slujba preoțească.
O măsură salutară luată de Conciliul Tridentin a fost înființarea de seminarii în toate diecezele. În seminarii de acum vor fi formați numai candidați necăsătoriți la preoție, renunțându-se definitiv la cei căsătoriți. De unde, înainte de Conciliul Tridentin, celibatar însemna și necăsătorit și căsătorit care renunța la uzul căsătoriei în momentul hirotonirii; după Conciliul Tridentin cuvântul celibatar și-a restrâns aria de semnificație fiind identic cu necăsătorit. Biserica Catolică a rămas în continuare neclintită în păstrarea tradiției celibatului preoțesc, cu toate tentativele de abolire și cu toate momentele de criză prin care a trecut în ultimele trei secole.
La marea Revoluție franceză (sfârșitul secolului XVIII, începutul secolului XIX) Biserica a procedat exact ca și la Reformă: preoții căsătoriți civil în timpul Revoluției trebuiau ori să renunțe la căsătoria încheiată invalid și puteau să-și reia slujba preoțească, ori să ceară validarea căsătoriei și să renunțe la slujba preoțească. Biserica nu a ținut cont nici de alte tentative de abolire a celibatului preoțesc cum a fost aceea a grupului de preoți din Baden-Wurtemberg, Germania, în secolul trecut, pe timpul Papei Grigore al XVI-lea, sau a Vechilor Catolici care s-au desprins de la unitatea Bisericii la Conciliul Vatican I, sau a mișcării Jednota, în Cehia, în secolul nostru, pe timpul Papei Benedict al XV-lea.
Neschimbată a rămas poziția Bisericii Catolice în menținerea celibatului preoțesc și la Conciliul Vatican II: "Sfântul Conciliu aprobă și confirmă încă o dată această legislație cât privește pe aceia care sunt destinați preoției, având încredere în Duhul Sfânt că darul celibatului, atât de adecvat preoției Noului Testament, este dat cu generozitate de către Tatăl, cu condiția ca aceia care, prin sacramentul Preoției, participă la Preoția lui Cristos, ba chiar și Biserica întreagă să-l ceară cu smerenie și stăruință. Sfântul Conciliu îi îndeamnă pe toți preoții care, încrezători în harul lui Dumnezeu, au îmbrățișat cu voință liberă celibatul sacru după exemplul lui Cristos, ca, aderând la această stare cu hotărâre și din toată inima și perseverând în ea cu fidelitate, să prețuiască măreția acestui dar ce le-a fost acordat de Tătăl" (Presbyterorum Ordinis, 16).
TRADITIA ORIENTALA
Bisericii Catolice i se reproșează că în materie de disciplină celibatară s-a abătut de la tradiția inițială care ar fi fost mult mai liberală și mai elastică, disciplina celibatară în Occident, devenind din ce în ce mai rigidă, mai intolerantă, mai inumană. Și i se pune în față practica Bisericii Orientale care permite căsătoria diaconilor și a preoților (exceptie facand episcopii). Biserica Orientală, prin definiție tradiționalistă, ar fi păstrat mai bine disciplina generală autentică a Bisericii dintru început. De aceea Biserica Catolică ar trebui să se reîntoarcă la disciplina de la început mai ales astăzi când, din cauza jugului greu al celibatului, numărul preoților a scăzut și nu se mai face față nevoilor pastorale ale Bisericii.
(Un studiu istoric serios arată cât de lipsite de temei sunt aceste aprecieri).
Mărturiile Sfinților Părinți cu privire la celibatul preoțesc în Orient
Un martor foarte important este Sf. Epifanie, episcop în orașul Salamina, numit mai târziu Constanța, în Cipru (315-403). Cu viața sa îndelungată de 88 de ani Sf. Epifaniu a acoperit aproape în întregime secolul al IV-lea. El a fost un bun cunoscător și un vajnic apărător al ortodoxiei și al tradiției Bisericii. Chiar dacă uneori în lupta de idei, cum a fost în cazul lui Origene, a dat dovadă de un zel mai puțin luminat, mărturiile lui cu privire la disciplina Bisericii nu pot fi puse la îndoială.
Despre celibat, adică despre viața de înfrânare totală a slujitorilor altarelor, Sf. Epifanie vorbește în cartea sa principală intitulată Panarion, scrisă în a doua jumătate a secolului al IV-lea: "Dumnezeul universului a făcut cunoscută carisma preoției noi prin intermediul acelor oameni care au renunțat la uzul unicei căsătorii încheiată înainte de hirotonire sau care au trăit întotdeauna ca feciorelnici. Aceasta este norma orânduită de către apostoli întru înțelepciune și sfințenie" (P.G. 41, 868, 1024). Aceleași afirmații le face într-o altă lucrare a sa: Expositio fidei (Expunerea credinței): "Biserica îi admite la slujba episcopală și preoțească, precum și la cea diaconală numai pe cei care renunță, întru înfrânare, la propria soție sau care au ajuns văduvi. În felul acesta, precizează el, se procedează acolo unde sunt respectate cu fidelitate dispozițiile Bisericii. Se poate totuși constata, recunoaște Sf. Epifanie, că în diferite locuri preoții, diaconii și subdiaconii continuă să aducă pe lume copii. Acest lucru însă nu se întâmplă conform normei în vigoare, ci este urmarea slăbiciunii omenești care urmează întotdeauna ceea ce este mai ușor. În continuare explică încă o dată că preoții sunt aleși în primul rând dintre cei necăsătoriți și monahi. Dar dacă printre aceștia nu se găsesc candidați suficienți, sunt luați și dintre cei căsătoriți, dar numai cei care au renunțat să uzeze de căsătorie sau care, după unica lor căsătorie, au devenit văduvi" (P.G. 42, 823).
|