Tu iti spovedesti pacatele lui Iisus, insa exista in acets caz un martor - preotul. El il reprezinta pe Hristos. Chiar daca spovedania ii este adresata lui Hristos, ea este legata de un tert - in cazul asta de preot.
Din pacate, nu se intampla asa cum zici tu: `ui mah ! io am pacatuit atata si omu asta nu mi-o zis decat ca ma iarta! nu mo certat, nu nimic.`... `Cearta` asta are un rol constructiv... Modul in care tu privesti aceasta `cearta` depinde binenteles de tine... daca tu o vezi drept o pedeapsa pt. pacate faci o greseala pt. ca oricum, pedepasa nu este echitabila... Pacatele iti sunt iertate oricum, nu poti face tu nimic (canonul) ca sa le stergi... Insa, indeplinirea canonului arata implicarea ta directa (indirect proportionala oricum cu pacatele tale, nu?). Ideea este sa nu faci canonul din obligatie ci ca o manifestare a recunostintei...
Sa zicem ca cineva iti face un cadou foarte mare... Vine te viziteaza si iti da cadou o masina... Dupa ce lasa cheile de masina vrea sa plece... cu taxiul... Devine o chestie de manifestare a recunostinei faptul ca te oferi sa il duci tu cu masina... Nu te simti (sau nu ar trebui) sa te simti obligat si ca :` Ai, fir-ar, acu` tre sa il duc acasa fiindca mi-a luat masina` ci este un avantaj faptul ca ti se ofera posibilitatea sa il duci acasa... oricum nu este direct proportional cu cadoul, insa te face sa te simti mai bine si arata o anumita stare a ta: `Voi fi mereu recunoscator`...
Teoretic, niciodata nu suntem pregatiti, insa tocmai ca ni se permite sa ne impartasim nu inseamna ca trebuie sa refuzam: `Nu merit` - pt. ca faci o greseala si refuzi iubirea si dorinta lui hristos de a fi `una` cu tine... Si din cauza asta vei fi si mai recunascator, iar canonul ti se va parea cel mai bun lucru cu putinta, pt. ca ti se ofera ocazia de `macar atat sa fac si eu`...Daca tu vezi asta o pedeapsa, atunci insemna ca nu meriti nici practic sa te apropii de impartasanie.
Una dintre cele mai mari responsabilitati ale unui preot este legata de spovedanie. Insa el nu greseste daca te opretse de la Impartasit pe drept, fiindca exact asta este treaba lui...
Sper ca sunt destul de clar si nu creez confuzii... Spor!
|