Citat:
În prealabil postat de tudor2012
Merci odin!
Chestia e ca io am inteles ca este obligatoriu si unii preoti te "leaga" sa nu te impartasesti decat dupa ce faci canonul. sau te "leaga" o perioada de timp fara sa iti dea canon.
si io ma gandeam ca de ce nu te lasa sa te impartasesti numai dupa ce ti-ai indeplinit canonul. Pentru ca in biserica ortodoxa exista muuuulte specimene de asazisi credinciosi. Si unii iau impartasania ca si ceva ce li se cuvine dupa implinirea canonului.
"am facut canonul acuma is indreptatit sa ma impartasesc" - si bine stii si tu ca nu asta e spiritul cu care se merge la impartasanie.
Si de ce te leaga? ca nici asta nu am inteles?
|
Personal imi este destul de necunoscut termenul de `legat`... Mai corect ar fi sa spui ca te opreste sa te impartasesti... de ce? pt. ca vrea sa fie sigur ca esti vrednic, ca meriti sa te apropii de Sf. Trup si Sange. Asta pentru ca ti-ai face singur rau, daca te-ai apropia nevrednic de sf. taine (`osanda isi mananca si bea`). Ziceam in primul topic ca implinirea canonului arata interesul tau si o posibilitatea de manifestare reala, materiala, in plan fizic a parerii de rau... Este semnul pe care tu il faci: `Uite, imi pare rau, nu doar recunoscand, ci si fac ceva in sensul asta.` Si apoi silinta pe care o arati in implinirea canonului arata cat de mult vrei sa te unesti cu Hrisots in Taina Euharistiei...
Eu am zis ca `nu trebuie` tocmai pt. a arata ca esti liber sa hotarasti, daca VREI CU ADEVARAT sa te impartasesti sau nu.
Pe de alta parte, devine si responsabilitatea preotului faptul daca tu te impartasesti sau nu cu vrednicie... si ca atare, iti traseaza niste `trepte` psihologice pt. a realiza in cele din urma singur daca vrei sau nu sa te impartasesti... daca vrei, vei zbura peste acele `trepte`; daca nu, ti se vor parea de netrecut, greoaie si o ingradire...
Este drept ca in cazul canonului, preotul detine un rol esential... Sf. ioan Gura de Aur vorbeste despre asta, comparand preotul cu un chirurg: Daca taie prea mult din rana, risca sa iti faca rau (un canon prea dur te poate face sa deznadajduiesti si sa te departezi de impartasire); daca taie prea putin, nu este limitata toata infectia, si aceasta va reveni (un canon prea mic, te poate face sa privesti superficial propria stare de pacatosenie, dar si impartasirea...).
Unele pacate, chiar daca sunt marturisite cu parere de rau, sunt destul de mari... pt. a te face sa constinetizezi lucrul asta si pt. a arata ca nu oricum nu putem apropia de Sf. Trup si Sange, suntem opriti de la Impartasire. La spovedania viitoare, preotul va avea ocazia sa vada daca ai mai reptat pacatle respective, etc si va reconsidera din nou `situatia`.
In privinta `cuvenitului`, trebuie sa stim ca in nici un ca nu suntem vrednici cu adevarat. Insa in virtutea harului impartasit la Spovedanie prin care ni se iarta pacatele, dar si a iubirii lui hristos, El ne ridica spre aceasta cinste, mai exact harul oferit noua de Sf. Duh ni-L aduce pe Hristos... La fel cum Hristos a trmis pe Sf. Duh pt. a fi cu noi in veac (`dar nu va voi lasa singuri, ci voi trimite la voi pe Mangaietorul`), la fel si Sf. Duh face posibila prezenta lui Hristos in mijlocul nostru prin aceasta Taina - a Euharistiei.
Cu atat mai mare trebuie sa fie recunostinta noastra, tocmai pt. ca de fapt, tot pacatosi suntem si nu meritam... Insa iubirea lui Hristos trece peste aceasta si se face prezent in noi.