Citat:
În prealabil postat de Jane Says
Zorobabel, imi cer scuze pentru ton si limbaj, care stiu ca au fost agresive insa asa cum ti-am explicat si in pm, nu pot sa aud lucruri de felul acela din partea cuiva care sustine ca a cunoscut ortodoxia si ca a parasit-o in cunostinta de cauza. Si mai ales, nu cand vine vorba de pocainta.
|
scuzele iti sunt acceptate.
Revenind la subiect, cumva postarea mea la care ai raspuns agresiv nu a fost inteleasa f bine. Cand am zis despre pocainta si subiectul pomeni m-am referit la urmatorul lucru.
Conform invataturii ca sufletul celor morti poate fi salvat si dupa moarte , prin milosteniile facute de urmasi inseamna ca indiferent daca acel om s-a pocait sau nu el poate fi salvat. Deci practic pocainta nu mai e necesara ca poti fi salvat si fara.
Si la acest aspect m-am referit cand am spus ca nu se predica pocainta, ca prin invatatura despre pomeni practic pocainta este facultativa ca oricum vom fi mantuiti si fara pocainta.
Poate acum ti-e mai clar la ce am facut referire.
Citat:
In al doilea rand, lasand la o parte toata agresivitatea, cred ca ramane sentimentul de durere pe care ar trebui sa il incerce acei ortodocsi care totusi stiu si traiesc, cand un frate de-al lor, din necunostinta, paraseste Biserica.
|
Intrebarea este de ce este in necunostinta? Cine-l opreste sa cunoasca?
Citat:
Pentru ca nu e doar un esec al celui care pleaca, e si pacatul nostru ca stiind ce stim, nu am facut mai mult sau nu ne-am rugat mai mult pentru aproapele nostru ca sa fie pazit de asa ceva. Nu cred ca e o durere abstracta a Bisericii, ceva teoretic, ci ceva care ar trebui sa ne faca si pe noi sa ne simtim vinovati, e si esecul nostru pentru imaginea aceea ireala, distorsionata, schimonosita, pe care omul si-a facut-o despre ortodoxie.
|
Esecul e al sistemului si al omului respectiv. Dumnezeu ii va trage la raspundere pe cei care trebuiau sa invete pe ceilalti si nu au facut-o, sau au facut-o intr-un mod ignorant.
Un lucru e clar, lipsa cunoasterii duce la lipsa pocaintei oamenilor indiferent de confesiunea din care fac parte:
"Poporul Meu va pieri, pentru că nu mai cunoaște pe Domnul. Și pentru că tu ai trecut cu vederea cunoașterea Domnului, Eu te voi da la o parte din preoția Mea. Și fiindcă tu ai uitat de legea Domnului, și Eu voi uita pe fiii tăi. "