Rugaciunea de multumire este mai importanta decat cea de cerere. Darul vietii si tot ceea ce a facut Hristos pentru mantuirea noastra, ar trebui sa ne fie de ajuns pentru a da slava lui Dumnezeu in toata vremea.
Rugaciunea de cerere este intrucatva circumstantiala. Ea se impune atunci cand avem nevoi imediate, cand intampinam ispite, cand ne aflam in impas. Cert este ca Dumnezeu niciodata nu ne lasa fara raspuns. Chiar daca nu primim raspunsul pe care noi ni l-am fi dorit, sau in forma pe care ne-am fi dorit-o, faptul in sine constituie raspunsul lui Dumnezeu. Noi trebuie sa tragem concluziile avad mai multa credinta (incredere) in El.
In rugaciunea noastra particulara cerem, de cele mai multe ori, lucruri care nu ne sunt cu adevarat folositoare si ziditoare. Nu trebuie sa cer de la Dumnezeu bani sa-mi platesc chiria sau masina de spalat etc. El oricum cunoaste de ce avem fiecare nevoie. Cred ca este mai bine sa luam seama la ce se cere in Liturghie, in cadrul ecteniei cererilor, pentru noi toti:"ziua toata desavarsita, sfanta, in pace si fara de pacat", "mila si iertare de pacatele si de greselile noastre", "cele bune si de folos sufletelor noastre si pace lumii", "sfarsit crestinesc vietii noastre".
|