Subiect: Atomul
View Single Post
  #93  
Vechi 28.07.2010, 08:58:04
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Bosonul Higgs este ultima particulă prezisă de teoria oficială a Universului Mic, Modelul Standard al particulelor elementare și interacțiilor lor, care nu a fost încă observată experimental. Este ultima cărămidă dintr-o construcție care de patru decenii este cea mai precisă teorie construită vreodată, necontrazisă decisiv de niciun experiment și ale cărei predicții au fost toate confirmate de experiment.


Toate, mai puțin predicția că ar trebui să existe o particulă nouă, cu aceleași proprietăți ca și vidul (cu sarcină electrică, spin și alte proprietăți cuantice zero), dar cu o masă diferită de zero, ba mai mult mai mare de cam peste o sută de ori masa unui singur proton. I se spune „boson” pentru ca are o valoare întreagă a spinului. Un nume mai general ar fi cel de particula Higgs. I se spune „Higgs” pentru că este prezisă de mecanismul Higgs, care este oarecum o „cârpeală” veche de 45 de ani a teoriei Modelului Standard, ca să permită particulelor elementare să aibă masă (adică masa lor de repaus să fie diferită de zero), așa cum ne arată experimentele.

Particula de lumină (fotonul) nu are masă și atunci călătorește mereu cu viteza luminii. Dacă nici electronii nu ar avea masă, așa cum ar prezice Modelul Standard fără acea „cârpeală”, atunci electronii ar zbura prin Univers cu viteza luminii și nu s-ar mai deplasa la viteze relativ mici în jurul nucleelor, iar atunci atomii nu ar mai fi stabili și noi pur și simplu ... nu am exista. Dar electronul are o masă, știm aceasta experimental, iar mecanismul Higgs explică cum poate electronul să obțină masa sa.

Mecanismul Higgs prezice că spațiul întreg, chiar și în vid, este plin cu un câmp Higgs, care are un efect „vâscos” asupra particulelor. La o energie totală dată, cu cât ele se „freacă” mai mult de acest câmp Higgs, cu atât ele (particulele) merg mai încet și atunci au masă mai mare. Pentru a testa dacă acest mecanism Higgs este adevărat, trebuie ca toate predicțiile lui să fie testate experimental. Iar predicția cea mai importantă este existența unei noi particule elementare - particula Higgs. Întregul raționament a fost făcut de fizicianul scoațian Peter Higgs acum 45 de ani și de atunci a devenit „Sfântul Graal” al fizicii particulelor. Daca va fi descoperit, Modelul Standard va fi confirmat. Dacă se va arăta clar că el nu există, atunci Modelul Standard va cădea. Iar când cade o teorie care nu a fost contrazisă de niciun experiment vreme de 40 de ani, teoreticienii trebuie să se întoarcă la calcule și nu este clar că vor putea găsi așa ușor o teorie nouă, corectă.
Reply With Quote