Subiect: Atomul
View Single Post
  #88  
Vechi 19.07.2010, 15:39:40
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de SamFromUrath Vezi mesajul
Spatiul si timpul e o iluzie...
spatiul si timpul nu sunt o iluzie. ele exista in realitate.

Definiția timpului este una dintre cele mai dificile, nu numai din punct de vedere filozofic sau psihologic, dar și fizic. Timpul este una dintre dimensiunile Universului, diferită de dimensiunea spațială prin aceea că timpul ordonează evenimentele într-o succesiune ireversibilă. Timpul e o noțiune primară (care nu se definește, ci se percepe prin simțuri) și corelată cu noțiunea de eveniment. Percepția sesizează ordinea evenimentelor.

Dintotdeauna timpul a fost un subiect important al filozofiei, artei, poeziei și științei, existând multe divergențe în legătură cu însemnătatea lui. Dicționarul Oxford definește timpul ca fiind "procesul indefinit și continuu al existenței evenimentelor în trecut, prezent și viitor, privit ca o unitate". O altă definiție de dicționar standard este "Un continuum nonspațial linear în care evenimentele apar într-o ordine aparent ireversibilă".

În fizică timpul este o mărime fizică fundamentală (există șapte mărimi fundamentale în Sistemul Internațional), care conform cunoștințelor actuale nu se poate defini prin intermediul altor mărimi (la fel ca de exemplu lungimea și masa). Durata de timp scursă între două evenimente poate fi definită pe baza unei mișcări uniforme (de exemplu, deplasarea luminii între două oglinzi paralele, rotirea Pământului etc.) sau a unui fenomen repetitiv (oscilația unui pendul gravitațional, a unui pendul elastic, a unui circuit electronic bobină-condensator, etc.). Prin această metodă se poate defini doar timpul pentru punctul din spațiu în care este plasat instrumentul de măsură (ceasul). Pentru alte puncte din spațiu, este necesar să se stabilească noțiunea de simultaneitate la distanță, adică un criteriu după care să se poată declara dacă două evenimente ce au loc în puncte diferite din spațiu sunt simultane sau nu.

În mecanica clasică, timpul se considera „de la sine înțeles”. Astfel, simultaneitatea a două evenimente este o proprietate independentă de observator, iar ordinea cronologică și duratele fenomenelor sunt independente de observator. În acest fel, mulțimea momentelor de timp este izomorfă cu mulțimea punctelor de pe o dreaptă. Rezultă că, fiecărui eveniment îi corespunde un punct unic de pe axa timpului, iar pentru a asocia un număr fiecărui moment de timp este necesar doar să fixăm o origine a timpului (un moment pe care să-l notăm convențional cu zero). Timpul în mecanica clasică este omogen, adică nu este influențat de obiectele sau fenomenele ce au loc și este independent de spațiu.


Citat:
În prealabil postat de SamFromUrath Vezi mesajul
Particula primordiala nu stiu daca era materie.Faptul ca din ea a rezultat materie nu inseamna nimic.Fizicienii se scarpina in cap studiind atomul pentru ca nu gasesc nimic care sa semene a materie fizica solida.Absolut nimic.Nici macar nucleul atomului nu mai e considerat a fi ceva fizic.Se spune ca ar fi o intentie de materie.Sa nu mai vorbim despre spatiile uriase dintre atomi raportat la dimensiunea lor.Deci tot ce vezi tu corp fizic de fapt nu prea e fizic.Simturile tale nu au nici o valoare in raport cu realitatea ultima.
este foarte greu de imaginat spatiu-timpul si materia-energia... trebuie sa intelegem insa ca Dumnezeu nu ar mai fi atotputernic daca ar avea nevoie de ceva (o particula initiala) pentru a crea materia-energia si spatiu-timpul.

NU trebuie sa facem confuzie intre Teoria relativitatii si fizica cuantica.

Spre deosebire de Teoria Relativității, care studiază universul la scara mare, unde spațiul-timpul este neted si plat (curbându-se datorită prezentei masei și energiei) fiind bine definit și ordonat geometric, existând astfel noțiunile de înainte, înapoi, sus, jos, stânga, dreapta, direcție, sens etc.; in mecanica cuantica, care studiază universul la scara extrem de mica (atomica si subatomica), spațiul-timpul este extrem de instabil si intr-o continua fluctuație haotica, fiind deci atât de turbulent, răsucit și distorsionat încât sfidează bunul simt, dispărând complet noțiunile de sus, jos, înainte, înapoi, stânga, dreapta, direcție, sens ș.a.. Acesta este motivul pentru care teoria relativității și mecanica cuantică sunt incompatibile.

La LHC tocmai asta vor sa afle, particula care da masa materiei.
Reply With Quote