View Single Post
Vechi 03.07.2010, 19:05:40
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de NagyAttilaPuli Vezi mesajul
Am pregatire teologica - nu sant preot. Am terminat cinci ani, la teologia catoloca din Alba Iulia. Dupa cinci anii am lasat acolo. Am schimbat religia si am trecut la biserica unitariana, unde am terminat teologia si am fost peste trei anni preot, dar ma renuntat. Am renuntat si de apartenenta la biserica unitariana - acuma nu apartin la nici o biserica, dar la nici o secta.

Am cunoscut doua bisericii, din interior si dogmatic, dar trebuie sa-l confim ca Yannaras are dreptate in privinta crestinismului occidental.

Morala pe baza conceptiei juridica, intr-un mod ascuns, chiar omoara sufletul omului, unde este lacasul Domnului.

Dupa experientele mele, in cadrul bisericilor amintite, pot sa spun, ca viata religioasa, excesiv rationala si pur formala a occidentului, este un ateism mascat.

Dar rationalismul unitarianismului, chiar este un ateism mascat.

Dar in biserica catolica, occidentala, uni monahii au observat, ca ce mare sursa de inspiratie este, pe care Roma a aruncat, parinti pustiei si parintii grecii, si au intors la ei - adica au intors la sufletul omului, unde este cel mai scurta drum la Dumnezeu.

La amandoua teologie, indrumatorul spiritual, nu a putut sa ne conduca pe un drum adevarat interior, n-am cunoscut ce inseamna traire interioara - totul era formal, comportament ordonat, formalism. Ulterior am impresia, ca Dumnezeul era mort chiar unde invatau despre el. Care au iesit de acolo, nu au intalnit cu Domnul, si din cauza asta putem sa spunem, ce a zis IIsus: ca orbul conduce orbul. Sau are dreptate André Scrima, ca IIsus este acolo unde nici nu este cautat - chiar IIsus a spus asta. Duhul se sufla unde voieste el si nu unde vrem noi dupa concepti si forme institutionalizate.

La teologia unitariana, chiar era nul viata spirituala. Indrumator spiritual chiar nu a existat. Intr-un an odata, a existat trei zile asa numit, "zile linistite." Asa traduc din limba maghiara, motamo. In zilele respective, am ascultat o predicatie, si eram unii, care dupa am mers la bar sau carsma.

Despre experientele mele in cadrul doua biserici am scris si scriu in memoriile mele - normal numai pe ungureste.

Si daca nu pot sa-l spun ca nam venit un adept al ortodoxiei, pot sal spun, ca am gasit multa inspiratie la anumite autorii al ortodoxiei, ca Staniloaie, Lossky, Scrima.
Interesant ce spui tu aici...dar vreau sa stii ca teoria pe care tu ai descoperit-o la unii din marii scriitori si parinti ortodocsi nu este pusa in practica de toti crestinii ortodocsi.
Deci sa nu fii surprins, daca vei asista la slujbe ortodoxe in biserici ortodoxe, sa intalnesti de la preot pana la ultimul credincios persoane care n-au nici o legatura cu ce ai citit tu in respectivele carti ortodoxe si astfel sa ajungi iar sa judeci asa cum ai facut-o cu cei de pe unde ai fost tu pana acum.
Concluzia este ca indiferent din ce cult si religie facem parte sa nu uitam ca suntem oameni si traim printre oameni iar absolut tot ceea ce conteaza este ce facem noi in relatia cu Dumnezeu, in relatia cu cei din jurul nostru si apoi ce facem noi in relatia cu noi insine.
In speranta ca m-am facut inteleasa, iti doresc sa-ti gasesti drumul si pacea sufleteasca si nu in ultimul rand mantuire.
Doamne ajuta!
Reply With Quote