Ceea ce spun , o spun nu din teorii , ci din experienta de 12 ani in educatie( la scoala si in particular). O citez pe heaven : ,,copilul poate fi educat si fara bataie, insa e nevoie de mai multa BATAIE DE CAP´´. Intr-adevar, se poate educa un copil fara pedepse corporale, dar asta presupune un efort urias din partea educatorului si aplicarea unei strategii pe termen lung( incepand de la stadiul de bebelus). Ideal ar fi ca incepand de la nasterea copilului, parintele sa nu cedeze pornirii firesti de a-l alinta excesiv pe copil. La stadiul de bebe se traduce prin: a nu il tine pe copil numai in brate, a-l invata semnificatia NU ( de ex. sa nu isi arunce jucaria pe jos ).
La varste fragede( 2-5 ani), parintii il subestimeaza pe copil, considerandu-l incapabil sa fie educat in mod corespunzator( impunandu-i anumite reguli si principii) , astfel auzim de multe ori: ,,lasa-l ca e prea mic, o sa invete el cand o sa fie mare...´´, ,,nu mai stresa copilul cu atatea reguli´´ etc.
O alta lipsa a parintilor (care in teorie stiu cum trebuie facuta educatia, dar practica...ne omoara), este lipsa rabdarii. Parintii sunt f obositi de la serviciu si ajung acasa epuizati fizic si psihic. Nu mai au rabdarea necesara pt. a da explicatii, pt. a fi consecventi in aplicarea unor reguli, pedepse necorporale ...intr-un cuvant nu mai au rabdare pt. a face educatie. Si sunt 2 variante: ori cedeaza mofturilor copilului ( ca sa scape de aceasta bataie de cap) , ori ii trage o palma ( descarcandu-se in felul asta si de stresul acumulat la serviciu).
Iti trebuie o rabdare de fier sa educi un copil incat sa nu creasca un alintat si sa ajunga sa te asculte fara sa ii aplici o corectie. Dar asta se obtine in timp.
Am simtit pe pielea mea ce inseamna sa fii obosit de la serviciu si sa ajungi acasa unde copiii iti intind nervii la maxim, iar tu sa te lupti din toate puterile sa iti pastrezi calmul .
|