View Single Post
Vechi 30.06.2010, 19:55:50
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Chiar nu mai vin barbatii la biserica...
Eu cred ca exista o explicatie practica, ce nu are a face cu credinta.
Barbatii trebuie sa mearga sa munceasca, nu mai cum sa mearga la biserica.
Viata s-a ingreuiat mult si serviciul la fel. Daca ai noroc sa ai serviciu, pai ti se scoate si sufletul din tine.
Multe ore de munca, control, stat peste program, delegatii, etc.
Mai ai si familie...
Inainte mai fugeai de la lucru, te impartasai, sau ascultai putin o slujba, era cumva mai lejer.
Sunt oamenii si mai obositi. Si duminca este greu sa te scoli iar de dimineata, sa mergi ore intregi la biserica.
Multi se duc prin santiere, sau la camp, in strainatate, sa munceasca...
Femeile mai stau cu copiii, mai au concedii, ingrijire copii, sau se retrag de la munca de tot...
Credinta/biserica a fost mai mult a femeii, din toate timpurile, cred eu.

Poate ca exista si o alta componenta - barbatii poate nu mai sunt asa convinsi de credinta...considera ca nu mai este a barbatilor, ca e lucru femeiesc sa tot stai la biserica si la rugaciune. Stiu eu? Banuiesc...
Ma intrebam si eu intr-o vreme, din alt motiv. La noi in biserica mai vin si alte nationalitati la slujba noastra, ortodocsi din Etiopia sau Eritreea.
Si acolo femeile au mare credinta, cum n-am vazut la romani, sau la altii.
Dar barbatii nu vin... Poate ca si acolo se considera treaba de femei.
Acolo mai este un aspect...mortalitatea poate...
Asta este chiar paradoxul:
Barbatii au primit credinta si biserica, inclusiv preotia, iar femeile cu toata prigoana, tot ele tin credinta in picioare.
Daca e treaba de femei acum, daca barbatii nu mai pot, au de dus greul vietii si intretinerea familiei, atunci sa se schimbe si pozitia femeii in biserica...