View Single Post
Vechi 29.06.2010, 21:07:12
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Implicit

Te rog foarte mult sa cauti perspectiva ortodoxa asupra iadului, aceea pe care ar trebui sa o cunoasca orice crestin-ortodox. Eu am citit recent un text luuuuuuung, in limba engleza insa, care lua in discutie perspectiva apuseana, legalista, asupra iadului, si cea rasariteana, care e cu totul altceva.

Din Vademecumul ortodox aflam ca in iad, pe langa chinul moral, patimile noastre sunt exacerbate la maximum de catre demoni, imposibilitatea de a le mai satisface ca in viata pamanteasca devenind un groaznic chin.

Chinurile iadului nu-L au pe Dumnezeu drept cauza, ci pe noi insine -- Sf. Vasile cel Mare.

.. tot asa dragostea lui Dumnezeu ii va face foc si mai stralucitor pe cei care ard si acum de iubire pentru El si ii va parjoli pe cei reci in credinta. Diferenta va fi facuta numai de catre cei care primesc dragostea Lui arzatoare.

Sfintii Parinti insista asupra faptului ca Dumnezeu este prezent peste tot cu iubirea Lui, deci ii iubeste si pe cei ajunsi in iad, dar tocmai dragostea Lui, carora ei ii raspund cu ura, lor le devine chinuitoare.

--

Lucrul asta pare linistitor in aparenta, dar nu este.. Faptul ca intr-un fel, poarta iadului e inchisa pe dinauntru, si ca Doamne fereste, s-ar putea sa fie mila, sa fie dreptate, sa fie dragoste si eu din cauza impietririi, mandriei si razvratirii mele sa nu le pot primi, condamnandu-ma singura la iad ..

Mai e si problema intunericului cel de dinafara, nu ma bag, nu stiu, dar poate sa fie intunericul cel de dinauntrul nostru, cand nu Il lasam pe Dumnezeu sa intre, nu stiu.

Oricum partea cutremuratoare este ca ... ne-o facem cu mana noastra.

Dumnezeu sa ne miluiasca pe toti.