View Single Post
Vechi 24.06.2010, 16:27:26
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
În urma faptului că ați mai susținut acest lucru și pe alt topic, am vrut să știu dacă această idee este o părere personală sau este a Bisericii Ortodoxe. (Fiindcă în Biserica Catolică e foarte clar: postul este obligație a credincioșilor, cu excepțiile cunoscute). Ei bine, consultând mai multe surse ortodoxe, îmi dau seama că ceea ce susțineți este în contradicție cu poziția Bisericii dv. Ca dovadă, citiți de exemplu de pe această pagină a Patriarhiei BOR răspunsul la întrebarea 34:
http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism31.html

Cu frățietate în Cristos,
M.D.
N-am spus nicaieri ca aceasta idee despre post apartine bisericii, ci eu asa am inteles din articolul despre originile postului de pe acest site.
Am mai spus si ca nu mi-e clar daca Iisus a spus undeva despre aceasta obligatie.
Au fost oameni (iudei) care asa au simtit sa faca si au postit 1 zi, 2,3.
Postul asa cum este el azi este de data mai recenta, scrie acolo.
Abia atunci, dat de Sinod, sau de cineva din B.O, a capatat sens de canon, de obligatie.
Desi biserica nu poate obliga. Sunt niste indicatii.
Se si spune de altfel ca tine fiecare cat si daca poate.
Chiar azi s-a citit din Apostol despre: "cel ce nu mananca sa nu judece pe cel ce mananca si invers si etc., despre post".
Revin la idee: postul este ca o jertfa din iubire.
Cand iubesti pe cineva faci anumite jertfe, faci ceva pentru el (macar niste compromisuri), dar nu din obligatie, ci pentru ca asa simti tu.

Si eu consider ca fiecare fapt ce-l faci pentru credinta este o jertfa si este din iubire si are aceeasi valoare cu postul.
Iti iei din somn si din alte activitati (cu familia), ca sa mergi la biserica, este o jertfa, iti iei timp de la alte activitati ca sa te rogi si sa citesti, sa inveti, tii niste sarbatori si nu faci ceea ce-ti trebuie sau ai nevoie, sunt tot jertfe. Etc.
Iei din dragostea cuvenita pentru sot/sotie si din viata de familie, ca sa fii pentru biserica. Si asta este o jertfa.
Si nu te obliga nimeni, dar le faci.
Si iubirea de aproape si ajutorul dat celui de langa tine, este tot o jertfa pentru om si pentru credinta.

Sunt surpinsa ca-mi spune un om de alta confesiune despre post.
Eu nu stiu cum este la greco-catolici, daca se tine post ca la noi ortodocsii, sau nu. Poate ca este ca la catolici si atunci este usor sa spui unui ortodox...
Stiu numai ca la catolici postul este mai bland si mai usor de tinut pentru multi (oua, lactate ai voie sa mananci, peste).
Este drept ca am inteles aici dintr-un alt mesaj, ca Biserica Catolica (nu stiu daca amandoua) hotaraste si postul si ce anume ai voie sa mananci.
Are titlu de obligatie/porunca?

Si nu poate fi totusi nicaieri o porunca, din moment ce exista categorii de oameni si situatii in care nu se poate aplica: gravide, lehuze,bolnavi (inclusiv cronici), batrani, copii pana la o varsta, cei ce muncesc greu etc.

In incheiere o subliniere: eu nu sunt impotriva postului, ci numai pentru a fi lasat la latitudinea/putinta omului: cand si cum. Exact ca orice jertfa din iubire despre care vorbeam. Altfel este deja o povara.