Desi in principiu sunt cam de acord cu Vasinec,totusi am o singura intrebare(nelamurire):cum vom fi inviati la judecata de apoi,daca noi nu mai existam?Corpul va fi demult dezintegrat(cel putin la cei morti acum 4-5000 de ani),iar"sufletul" nu exista.Deci cand zic ca "eu" voi invia-care "eu"?
Dar nici cu teoria "raiului" si "iadului" in care merge sufletul dupa moarte nu sunt de acord.
Parerea mea e ca avem prea putine date in privinta a ce se intampla dupa moarte,iar Biblia e cam ambigua in privinta asta, in V T ,cel putin,acest subiect e foarte putin tratat.
"Locuinta mortilor" din VT e doar pamantul in care sunt ingropati mortii,si nu un loc unde acestia(sufletele lor) s-ar chinui si pe care religia crestina l-a transformat in"iad"...
Nici in NT subiectul nu e mai clar .Ca daca era,nu ar fi fost aici aceasta discutie...
Poate ca adevarul e cam pe la mijloc,in sensul ca o forma de "suflet"poate exista,dar e ceva semiconstient,sau in stare de adormire,vegetativa,cum scrie in Apocalipsa.
9. Când a rupt Mielul pecetea a cincea, am văzut sub altar sufletele celor ce fuseseră înjunghiați din pricina Cuvântului lui Dumnezeu și din pricina mărturisirii pe care o ținuseră.
10. Ei strigau cu glas tare și ziceau: "Până când, Stăpâne, Tu, care ești sfânt și adevărat, zăbovești să judeci și să răzbuni sângele nostru asupra locuitorilor pământului?"
11. Fiecăruia din ei i s-a dat o haină albă și li s-a spus SA SE MAI ODIHNEASCA puțină vreme, până se va împlini numărul tovarășilor lor de slujbă și al fraților lor, care aveau să fie omorâți ca și ei.
Poate ca pt.cei foarte buni,ca si pt.cei foarte rai,acest"suflet"(il numesc asa pt.ca nu stiu cum altfel),e "activat" inainte de judecata finala,ca sa-si primeasca,dupa caz,rasplata sau pedeapsa cuvenite.Cam cum s-a intamplat cu Moise si Ilie pe muntele schimbarii la fata...
Are cineva mai multe informatii(in afara de Biblie,ca pe aceea am citit-o si tot in ceata m-a lasat) despre ce "se intampla" cu "noi" dupa "moarte"?
|