Am in fata Septuaginta,vol I>Geneza,Exodul,Leviticul,Numerii,Deuteronomul.Est e editia coordonata de Cristian Badilita>
http://www.librarie.net/carti/17577/...i-Deuteronomul La pag.52 se da urmatoarea explicatie in subsol(voi da citat pt ca cei pasionati sa stie unde sa verifice in continuare)>pct 1,7.
,,Exista doua interpretari patristice ale despartirii apelor.Prima este fizica(apele de sus si apele de jos)si se intalneste la Teofil al Antiohiei II,13, Vasile cel Mare,Theodoret din Cyrus.A doua este alegorica:apele de sus reprezinta puterile spirituale (ingerii)iar apele de jos puterile malefice ( Origen: C.Cels V,44; Hom.Luc. XXIII, 7)
Ref la ,,tarie" se spune(la pct 1,6 in acelasi loc>pag.52)> ,,Problema interpretilor este sa inteleaga intre ,,cerul" din Geneza 1:1 si ,,taria" din Geneza 1:6.Dupa Philon si Origen primul este incorporal si al doilea corporal.Dupa Grigore al Nyssei taria este limita lumii sensibile (Hex 72B)"
*Cred ca in cazul interpretarii ,,fizice"(apele de sus de apele de jos)este vorba de separarea „apele” atmosferice de ,,apele" terestre.Lucrarea lui Dumnezeu a implicat ,in acesta interpretare,creerea de diviziuni și distincții.Nota>acest ultim paragraf nu este patristic.De aceea am pus semnul(*).Nu retin unde am citit asta dar am zis ca suna cel putin logic dpdv al impartirii ,,fizice".
CristiArg:Sper ca aceste date sa fi fost utile.Cel de Sus sa fie alaturi de noi toti.