Citat:
În prealabil postat de Anytza
eu propun sa ne gandim un pic...
Dar cati crezi tu ca erau? ca se intampla sa evolueze unul, nu mai multi in acelasi timp, adica sa fi existat aceeasi intamplare spontana de evolutie la mai multe familii de primate si au facut dintr-o data 1000 de oameni... tu cum vezi lucrurile? sau cum ti s-a explicat tie? nicaieri nu spune cum au aparut de fapt, ci numai ca au aparut.
|
Pai nu erau numai doi, evident ca nu am de unde sa stiu un numar ca erau atat sau atatia. Nu puteau sa fie insa asa de putini din cauza riscurilor genetice ce apar in astfel de cazuri.
In ceea ce priveste aparitia vietii si evolutia lucrurile au cam fost in felul urmator din ce am mai citit si eu, ca nu sunt expert in evolutie : intamplarea a facut sa apara viata, dar nu tot intamplarea a facut ca viata sa evolueze.
In cazul aparitiei vietii avem o intamplarea aparent imposibila, dar facuta posibila datorita imensitatii universului (vorbim de sute de miliarde de stele la fiecare galaxie, iar galaxiile sunt si ele cam tot atatea) a timpului foarte lung de la aparitia sa (vorbim de miliarde de ani) precum si a faptului ca era suficient sa apara o forma de viata foarte simpla iar aceasta sa evolueze.
In cazul evolutiei nu mai avem insa o intamplare aparent imposibila, odata aparuta cea mai simpla forma de viata ea incepe sa evolueze. Ca sa intelegeti mecanismul ganditi-va la un fulg de nea. Acesta privit la microscop este destul de complex pe langa faptul ca este de o frumusete deosebita. El apare in mod natural insa, exista o tendinta naturala prin care diverse lucruri iau o anumita forma. Stropii de ploaie iau forma pe care o iau tot in mod natural. La fel este si cu viata, numai ca de data asta vorbim in termeni ceva mai complecsi, odata aparuta tendinta ei este sa evolueze. Ganditi-va in termeni genetici mai curand, nu in termeni curenti. Nu se transforma oaia in lup, ci moleculele de ADN sufera diverse mutatii de-a lungul timpului ce duc la aparitia de noi specii din altele ( mai exact dintr-o singura specie pot aparea mai multe, este ca un drum ce se bifurca).
Evolutia se produce prin mutatie genetica si este influentata de diversi factori ce actioneaza in cadrul selectiei naturale. Ea se desfasoara in timp indelungat si duce la forme din ce in ce mai complexe de viata in mod normal ( in mod anormal ar insemna conditii tot mai nefavorabile vietii in asa fel incat doar formele cele mai simple de viata sa poata supravietuii)
Evolutia este un fapt general recunoscut in mediul academic si exista multe probe in favoarea sa. Pe langa arhiva fosilifera existenta (care nu ar avea nici macar cum sa fie suta la suta completa pentru simplul motiv ca e nevoie de conditii destul de speciale ca sa avem fosile de la fiecare specie ce a existat in decursul istoriei planetei) mai avem dovezi si mai solide din genetica. Este vorba despre dovezi genetice de exemplu existenta retrovirusilor. Am sa va prezint si cate ceva despre acestia :
8% din genomul uman este alcătuit din viruși care odată i-au atacat pe strămoșii noștri. Virușii au pierdut. Ceea ce a rămas este echivalentul unor trofee expuse, similare insectelor păstrate în chihlimbar genomic. Fosile de ADN.
Miile de Retroviruși Endogeni Umani (Human Endogenous Retroviruses - HERV) schițează o istorie de aproximativ 550 de milioane de ani de evoluție a vertebratelor. Cel mai bine păstrat, HERV-K113 probabil a venit mai devreme de 200.000 de ani, cu mult după ce oamenii și cimpanzeii au pornit-o pe căi diferite.
Retrovirușii diferă de virușii normali prin faptul că se infiltrează în genele animalelor pe care le infectează. Devin rezidenți permanenți ai gazdei. Virușii convenționali precum cei care provoacă pojar, gripă și răceli nu fac asta.
Miile de Retroviruși Endogeni din genomul uman par să fie defecți, inactivați de mutații care au avut loc după ce invazia inițială a avut succes. Nu mai sunt capabili să fie transcriși din ADN-ul gazdei și să infecteze alte celule ci sunt pur și simplu copiați la grămadă împreună cu restul ADN-ului. Din mulți au rămas doar fragmente. Majoritatea se află în părți ale cromozomilor dintre gene, unde nu fac nimic.
Importanța HERV în evoluție e urmatoarea: ei sunt distribuiți în genomurile speciilor existente fix așa cum a prezis teoria evoluției:
-Avem retroviruși comuni cu alte specii până în momentul în care s-au separat ramurile evolutive.
-Avem retroviruși diferiți de alte specii din acel moment încoace.
Articolul in engleza il gasiti aici :
http://www.mymed.ro/agendamedicament...tibiotice.html
La asta se mai adauga si faptul cunoscut de mai toata lumea ca in timp bacteriile devin rezistente la antibiotice. Un articol medical pe aceasta tema gasiti aici (asta si pentru cei care nu gasesc niciodata vreo dovada in favoarea evolutiei) :
http://www.mymed.ro/agendamedicament...tibiotice.html
Evolutia este asadar raspunsul stiintific pe care il detinem pentru aparitia omului iar abiogeneza pentru aparitia vietii. Eu v-am prezentat cat de cat pe scurt cam cum vad lucrurile, am adus si cateva surse pentru a va arata ca nu inventez eu acum.
In speranta ca informatiile prezentate prezinta interes astept raspunsul dumneavoastra.