Citat:
În prealabil postat de iustin10
Laur &Vasinec
Cum sa moara acestia?Cum sa fie lipsiti de viata ? Stramosul David ,da,a locuit in iad.
Dar cei care au participat la Invierea si inaltarea Domnului,cei care s-au umplut de Duhul ,cum sa mai fie ei intorsi la moarte si la cele incepatoare?
Doar pt asta cred in ducerea sufletelor lor direct in rai,in aceiasi zi.
Caci pt noi ceialalti,ce mai conteaza cand e invierea,daca oricum suntem sortiti iadului?
|
Asta incerc si eu sa-l conving. Imi spune ca nu sunt argumente scripturistice, cand Biblia e plina de ele. Tot vechiul Testament e plin de metafore si el analizeaza strict literar. Cum sa ii dau dreptate ca dupa moarte nu mai existam sub nicio forma pana la Inviere? Si atunci noi cand ne rugam Maicutei Domnului, Sfintilor, ne rugam la ..neant? Inainte de Inviere, inainte de botez, oamenii nu puteau calca Raiul. Se faceau vinovati, inca, de pacatul stramosesc. Sheolul era locul lor de odihna. Care mai este rostul faptei bune in Sheol, dupa moarte? Nu iti primesti raspalata dupa faptele tale pe pamant? Dupa moarte e inutil tot plansul, toata cainta daca pe pamant te-ai facut vrednic de osanda. La asta se refera cand proorocii vorbesc despre locuinta mortilor. Si cum se poate ca in primul rand (prima moarte) moartea sa fie precum spune el: incetezi cu totul din existenta, iar in al doilea rand (a doua moarte) sa fie arderea trupului in iad? Precum la cea de-a doua moarte omul exista, tot asa si la prima exista ceva: ca-i in iad, ca-i in Sheol, ca-i in rai, un duh tot ramane (chipul si asemanarea lui Dumnezeu). Nu se poate sa dispari cu totul. Asta o demonstreaza decizia lui Dumnezeu de-a le propovadui duhurilor din Sheol, dupa moartea Sa. Sa le elibereze din inchisoare. Nu S-a dus sa vorbeasca taranei. Dar deh..jonglam dupa cum dorim: cand o luam cu analiza stilistica, cand cu cea literara, dupa cum ne convine.