Subiect: femeia necurata
View Single Post
Vechi 17.06.2010, 16:13:10
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit @ Sophia

Pe langa cele observate de catre Mihnea Dragomir, adaug si eu ceva:
cred ca tu te afli in ceata pentru ca incerci sa te indreptatesti incontinuu.
Or in fata lui Dumnezeu nu te poti indreptati.
Tu vrei sa ai un set de reguli astfel incat sa apari fara de greseala in fata lui Dumnezeu? Asta este nebunie, nu te supara. Dumnezeu ne stie pana si miscarile cele mai subtile ale inimii catre pacat, indiferent ce apare din afara.
Curatenia incepe dinauntru si se rasfrange in afara.
Astfel, daca te-ai smeri cu adevarat, ai sti chiar voia lui Dumnezeu (fara reguli scrise).
Regulile sunt doar niste carje (sa ne ajute sa ne smerim). Smerirea ne apropie de cunoasterea lui Dumnezeu. Si renuntarea la cele lumesti.
Si sfatul duhovnicului este tot un ajutor, dat pe masura fiecaruia ca sa inaintam in viata duhovniceasca. Cum trebuie sa traim ne-a spus Mantuitorul. Duhovnicul nu ne spune din nou, ci doar ne ajuta sa mergem in acea directie.
Tu spui ca nu s-a lasat scris ceea ce trebuie sa facem? Uite: "rugati-va neincetat" ca regula de viata. Sau "fiti desavarsiti, precum Tatal vostru ceresc desavarsit este"..
Iata deci regulile scrise. Aceea este masura vietii crestine.

(Astea ti le-am scris ca sa nu crezi ca daca indeplinesti un set de reguli, oricare ar fi ele, poti aparea fara de greseala inaintea lui Dumnezeu!)

Cand mergi la biserica, te rogi, faci milostenie etc.. nu faci un lucru extraordinar ca sa te indreptatesti (ca asta este "credinta"), nicidecum..
"Suntem slugi netrebnice, pentru că am făcut ceea ce eram datori să facem. "
Toti suntem ne-curati, Sophia, barbati si femei, pana dezradacinam patimile, iubirea de sine, indreptatirea de sine, iubirea de lume, poftele etc. (Repet a o suta oara: sa crezi ca respectarea unui set de reguli te face fara greseala este nebunie). Si sfaturile date de duhovnic sunt ca sa ne ajute sa lepadam pacatele si sa ne desfacem de lanturile patimilor.. de aceea nu sunt comune pt toti.

Revenind la aspecte practice, iti voi spune cum fac eu cand nu stiu ce sa fac. Ma intreb: oare acum o mahnesc pe Sf. Maica a Domnului prin ceea ce fac?
Este o intrebare f buna, ca de multe ori imi schimba planurile.
Reply With Quote