Subiect: femeia necurata
View Single Post
Vechi 17.06.2010, 12:58:44
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@Anca-Miha - ai grija ca-ti bati joc de oameni pe un forum ortodox.
Dar si linkul tau este bun pentru multa lume. Sunt multe fete care au nevoie de asemenea sfaturi.

@Maria 32 - uite care este problema, pe care tu si altii nu reusiti s-o intelegeti:
1. Tot timpul si aici si la biserica si in carti se spune ca un crestin trebuie sa respecte anumite reguli. Da?
Unele din ele sunt date de Iisus sub forma de cele 10 porunci, sau de lista cu pacate de diferite feluri (nu alea pe care le inventeaza fiecare).
Exista si canoanele (o gramada), date de Sf. Parinti, facute pentru toata omenirea din cate inteleg. Nicaieri in ele nu scrie : pentru X se face asa, sau pentru Y nu este valabil. Mai rau, nici nu se dau moduri de a le aplica si folosi.
Tu singura spui ca Dumnnezeu a lasat pentru toti acele reguli. Ei alea sunt importante pentru mine, si exact alea nu sunt scrise clar nicaieri.

2. Exista o gramada de oameni care nu au duhovnici, Maria, Anca, Anna si restul. Nu au de unde afla reguli, sfaturi. Sunt diferite situatii: unul nu are duhovnic pentru ca nu a gasit omul potrivit, sau preotul la care merge nu are timp de fiecare om in parte sa-l sfatuiasca, altul nu are nici macar biserica romaneasca acolo unde este, etc.
Oamenii aceia de unde sa stie ce trebuie sa faca?

Nu este firesc sa existe mai intai niste reguli generale, pentru toata lumea, si in rest fiecare duhovnic, daca voi asa vreti, sa hotarasca pe contul lui?
Eu contest nimic legat de Dumnezeu si cei ai Lui din cer.
Nu e vorba ca nu sunt de acord cu ce-mi spune duhovnicul, ci ca nu-mi spune nimic. Eu nu am un duhovnic asa cum spuneti voi ca aveti, sau ca ar trebui sa fie.
Chiar asa, nu puteti pricepe lucrul asta?
Si ca mine or mai fi milioane, ca duhovnici sunt f.putini si depinde si cat de stiutori.
Si eu ma stradui singura sa aflu niste lucruri si vin pe un forum ortodox si nu gasesc decat un haos de pareri.
Uite nu mai departe dea cest fir de discutie, nu reuseste nimeni sa afle adevarul (acela a lui Iisus).
Nici macar sfintii (Sf. Parinti) de-a lungul timpului, nu au pareri unitare. Unul zice pro, altul contra femeii. Iar preotii, duhovnicii si monahii, am impresia ca se iau dupa acela care se potriveste cu parerea lui personala.

3. Dar culmea ciudateniei si a absurdului, cerintele sunt aceleasi pentru toata lumea. Altfel esti numit caldicel in credinta (si vai, este f.rau), sau ne-crestin.
La fel, daca spui ca tie ti-a spus duhovnicul altceva.
Daca tie ti-a spus preotul (care poate sa nu fie duhovnic in adevaratul sens) unde mergi sa te duci la biserica in acele zile, iar altuia i-a interzis, tu esti ala pacatos.
Voi asta faceti aici. Judecati dupa ce va spune voua duhovnicul si ii faceti pacatosi pe cei care sunt invatati altfel.
Uite-te putin la mesaje: sunt cam doua tabere. Nu mai numesc oamenii din ele, ca se stiu.
Unii vin si tipa aici: "nu e voie, femeia este ne-curata!" si mai aduc si ceva citate pe placul lor, altii dimpotriva.
Ce sa intelegem de aici? Cine are dreptate si cine este pacatosul?
Si asa este pe toate firele de discutie.

4. Cum poti sa spui ca legea lui Dumnezeu nu este aceeasi pentru toti? iti dai seama ce prostie ai spus? Dumnezeu a adus o lege mare si unica: Noul Testament si o biserica unica.
Oamenii fac sapte mii de legi si de biserici din ea.
Asta este problema.
Eu despart pe Dumnezeu de biserica omeneasca, din respect pentru El.
Biserica institutie este facuta de om, cu cladiri, ierarhii, legi proprii de functionare, preoti oameni.
Uite-te si tu ce a facut omul: cate biserici (ca dogma) si cate secte au ajuns sa fie, dintr-o singura biserica lasata de om. Si fiecare cu legea ei.
De aceea este atat deruta si haos si in mintea si sufletul nostru si numai stim pe cine sa credem si sa ne bazam.

5. Da, incerc sa inteleg pe Dumnezeu direct, credinta Lui, ca de la oameni nu prea pricep.
Si da, fiecare are o relatie directa si personala cu Dumnezeu. Asa trebuie sa fie. Dar asta este altceva. O poti avea acasa la tine, sau in fata icoanei la biserica, dar in rest nu poti s-o ai, pentru ca intervine comunitatea, apar oamenii si trebuie sa faci ca ei.

Maria si voi ceilalti - credeti-ma ca nu este chiar asa usor cum spuneti si credeti voi.
Ce se intampla acum, cel putin pe acest forum, este pacat cumplit: vin oameni orbocaind si sunt rupti in doua sau mai multe si nu afla incotro s-o apuce, dar sunt judecati si etichetati ca : ne-crestini, caldicei, atei, etc.
Sunt o mana de duhovnici la milioane de oameni si acesti duhovnici mai au si alte sarcini, in afara de duhovnicie.
De aia spun: ori se scriu undeva niste reguli clare pentru toata lumea, macar sa le aibe ca orientare, ori sa nu se ceara nimic de la nimeni si fiecare dupa cum poate si stie. Si sa nu mai fie nimeni judecat in credinta sa.

Si mai este ceva cu problema asta cu duhovnicul si parerea: azi te duci la unul, la o biserica. Maine poate te muti cu casa in alta parte si dai de alt preot care cere altceva, poate exact opusul. Si ce faci? Dupa care te iei?