View Single Post
Vechi 11.06.2010, 15:01:30
Scotianul
Guest

Implicit Pt Anytza>mai am 2 scene memorabile

I).O noapte furtunoasa

SCENA IV
Ipingescu, Jupân Dumitrache

Jupân Dumitrache: (șezând pe scaun) Hei! ia să vedem acu ce mai zice politica. Citiși ceva?
Ipingescu: Bravos ziar, domnule! Ăsta știu că combate bine.
Jupân Dumitrache: Apoi nu-i zice lui degeaba "Vocea Patriotului Național"!...
Ipingescu: (citește greoi și fără interpunctație) "București 15/27 Răpciune. - Amicul și colaboratorele nostru R. Vent. ..., un june scriitor democrat, a cărui asinuitate o cunoaște demult publicul cititor, ne trimite următoarea prefațiune a unui nou op al său. I dăm astăzi locul de onoare, recomandând cu căldură poporului suveran scrierea amicului nostru. Republica și Reacțiunea sau Venitorele și Trecutul. - Prefațiune. - Democrațiunea romană, sau mai bine zis ținta Democrațiunii romane este de a persuada pe cetățeni, că nimeni nu trebuie a mânca de la datoriile ce ne impun solemnaminte pactul nostru fundamentale, sfânta Constituțiune..."
Jupân Dumitrache: (mulțumit) Ei, bravos! Aici a adus-o bine.
Ipingescu: (căutând șirul unde a rămas) "... A mânca... sfânta Constituțiune..."
Jupân Dumitrache: (cam nedomirit) Adică, cum s-o mănânce?
Ipingescu: Stai să vei... că spune el... "Sfânta Constituțiune, și mai ales cei din masa poporului..."
Jupân Dumitrache: (nedomirit) E scris adânc.
Ipingescu: Ba nu-i adânc deloc. Nu pricepi? Vezi cum vine vorba lui: să nu mai mănânce nimeni din sudoarea bunioară a unuia ca mine și ca dumneata, care suntem din popor; adică să șază numai poporul la masă, că el e stăpân.
Jupân Dumitrache: (lămurit) Ei! așa mai vii de-acasă. Bravos! Zi-i nainte.
Ipingescu: Stai să vezi: acuma vine un ce și mai tare.
Jupân Dumitrache: Ei?
Ipingescu: (urmând citirea) "... A mânca poporul mai ales, este o greșală neiertată, ba putem zice chiar o crimă..."
Jupân Dumitrache: (cu deplină aprobare) Știi că și aici lovește bine! Da! cine mănâncă poporul să meargă la cremenal!
Ipingescu: (bătând cu mâna-n gazetă) Apoi de ce scrie el, sireacul!
Jupân Dumitrache: Dă-i nainte, că-mi place.
Ipingescu: "... Ba putem zice chiar o crimă. (schimbând tonul și mai grav.) Nu! Orice s-ar zice și orice s-ar face, cu toate zbieretele reacțiunii, ce se zvârcolește sub disprețul strivitor al opiniunii publice; cu toate urletele acelora ce cu nerușinare se intitulează sistematici opozanți..."
Jupân Dumitrache: (care la fiece accent al lui Ipingescu a dat mereu din cap în semn de aprobare, îl întrerupe cu entuziasm) Hahahaha! i-a-nfundat!
Ipingescu: (urmând cu tărie) "... Nu! în van! noi am spus-o și o mai spune: situațiunea Romaniei nu se va putea chiarifica; ceva mai mult, nu vom putea intra pe calea viritabilelui progres, până ce nu vom avea un sufragiu universale..." (amândoi rămân foarte încurcați.)
Jupân Dumitrache: Adicătele, cum vine vorba asta?
Ipingescu: (după adâncă reflecție)A! înțeleg! bate în ciocoi, unde mănâncă sudoarea poporului suveran... știi: masă... sufragiu...
Jupân Dumitrache: Ei! acu înțeleg eu unde bate vorba lui! Ei! bravos! bine vorbește...
Ipingescu: Ăsta combate, domnule, nu ți-am spus eu!
Jupân Dumitrache: Apoi, nu-i zice lui degeaba "Vocea Patriotului Național"!
Ipingescu: "... Până ce nu vom avea un sufragiu universal. Am zis și subsemnez! R. Vent... studinte în drept și publicist."
Reply With Quote