Fac o completare la postarea mea de mai sus. Este multa pasiune si indignare asisderea privind femeia si obligatiile sale . Dar sa stiti ca si barbatii sunt in aceiasi situatie numai ca necunostinta si mai ales ignoranta rafinata, semidocta face ca cei mai multi dintre acestia sa zaca intro dulce indiferenta . Si nu ma refer la interdictiile si rigorile legate de intinanarea de noapte [atentie la limbajul duhovnicesc de care vorbeam mai sus ; biserica nu foloseste nici macar termenul stintific de ,,polutii nocturne" din atentie si mai ales din multa prudenta pt. cuvintul rostit specificat clar de Hristos in evanghelia lui Matei acolo unde arata sa nu ne juram nici pe cer nici pe pamint, etc si ajungind la ,,...cuvintul vostru sa fie da pt. ce este da si nu pt. ce este nu " adica grija mare la ceea ce vorbim ! chiar este si aici pe forum o sora sau un frate care are ca motou cuvintele parintelui Serafim Rose exact referitor la avea grija ce si cum vorbim !] Faptul ca barbatul este cap femeii si ca deci are cea mai mare responsabilitate in toata vietuirea de cuplu, cel putin,este una din cea mai semnificativa situatie. Rspunderea priveste sotia si copii cit si asistenta parintilor batrini . Dar moda emanciparii feminine , interventia ocultei mondiale si vinzarea ierarhilor romani a dus pina acolo in care si cartile de slujba (liturghier si molitfelnic) bisericeasca au fost schimbate, textul lor,din nesimtitul si falsul motiv de a cinsti cum se cuvine femeia, asa in cit la taina cununiei nu se mai spune in mod traditional , conform editiilor mai vechi ,,,femeia sa fie supusa barbatului" ci cum ca ,,femeia sa cinsteasca pe barbatul sau" . Pai mai are acelasi sens ? Vai de cei care au facut asta si se cred nevinovati. Asta arata clar ca si in conducerea bisericii nationale se manifesta ,,operatorul" logic de gindire : ,,las-o ba ca merge asa, ne-am obisnuit cu ea !". Vai, vai ... ca sa nu mai zic nimc !
Iata ca si barbatul este la fel dator de ascultare si de supunere ca si femeia , dar asa cum am mai spus, f. rare sunt situatiile cind insasi ei doresc sa vorbeasca , desi se cred duhovnicesti . De aceea am spus de mai multe ori ca subiectul pe care il tot disputam este deja mult prea discutat, depasit ca importanta si ca rezolutie , clar canonic si ca peste toate aceste omul este chemat de Dumnezeu sa asculte , sa se smereasca , sa fie supus , sa iubeasca pe ziditorul sau din toata inima , cu toata puterea , cu tot cugetul sau , cu toata taria sa .........si nici de cum el sa se indeletniceasca cu rasvratirea , cu emanciparea doarece D.zeu insusi nu l-a emancipat destul, cu lejeritatea si modernismul, cu viata usurica si fara rigori sau jetfa , cu schibarea limbajului pt. a-si ascunde pacatele si cite si mai cite ii vin in minte si actiune , toate , toate aceste nefiind de la Ziditor, el asa cum am mai spus a invatat cu totul altfel . Pt. dumirirea celor nedumeriti inca respun iarasi si iarasi ca dupa ce facem absolut orice ne spune duhovnicul , desi vedem mai multa rivna , corectitudine , zel si buna rinduiala la altii, sa facem si ce spune gheronul Cleopa : ,, cine vrea sa se mintuiasca cu intrebarea sa calatoreasca. Mintuirea sta intru mult sfat" , care la rindul sau preluase aceasta de la sfintii parinti. Chiar daca nu am citit cu ochii nostrii nimic legat de obligatiile femeii si ale barbatului inaintea lui D.zeu atunci multe din postarile de pe forum , in diverse fire dar cam cu acelasi subiect, poate determina si fixa comportamentul corect al oricarui doritor real . Altminteri tot vorbim si vorbim precum babele de la puscarie ... pina se scirbeste si administratorul si decide sa inchida threadul !
Orticum, tuturor indoitilor le doresc indreptare grabnica . Nu de alta ci pt. a iesi din inselare cit mai repede si a slavi dupa dreapta credinta si buna cuviinta pe D.zeu , pe imparatul cerurilor si al pamintului !
Last edited by zaharia_2009; 10.06.2010 at 20:29:03.
|