În prealabil postat de geo.nektarios
Dar NU Sf.Ioan Postitorul spune cea ce ai scris, ci mentioneaza ce spune Sf.Dionisie in can 2 si Sf.Timotei in can 7 ( „Femeile cele cu scurgeri de sânge obișnuite lor, să nu se atingă de cele sfinte până în a șaptea zi, dispune canonul 2 al Sf. Dionisie ca și al 7-lea al lui Timotei) , si VINE cu ceva in completare si NU ai scris : Acestea poruncește pe legea veche, ba nici să se împreuneze cu bărbații, care să se întâmple ca din acestea să se nască slabi, bolnavi cei zămisliți atunci.
Deci citeste cu atentie canoanele! Iarta-mi carcoteala...
DAR, pot sa vin cu N exemple cu diferente de „gandire” intre sfinti! De la Sf.Ioan Gura de Aur la Sf,Maxim Marturisitorul, de la Sf.Grigorie Teologul la Sf.Chiril Alexandrinul!
Canoanele difera de la un sfant la altul!
Mi-a placut in MOD SPECIAL Sf.Atanasie, un sfant cu o gandire exceptionala, ca si Sf.Grigorie Teologul (de Nazianz)! Sf.Atanasie priveste lucrurile in mod realist, nu degeaba a fost LUMINAT de Sf.Duh ca sa exprime cel mai bine DOGMA SFINTEI TREIMI!!! NU că alti sfinti precum Sf.Spiridon al Trimitundei nu ar fi exprimat bine Dogma Sf.Treimi! Unul o arata prin exemplu - Sf.Spiridon cu caramida, unul plesneste pe initiatorul ereziei, Arie - Sf.Nicolae al Mirelor Likiei, sau altul exprima DOGMA sfintei Treimi prin cuvantul cel mai frumos „omousios” (de o fiinta) pentru Persoanele Sf.Treimi - Sf.Atanasie al Alexandriei!
Unii sfinti sunt, dupa cum am spus, de origini iudei, deci isi pastreaza idei iudaice, precum si Sf.Pavel (fiind iudeu) a avut probleme cu „cei proveniti dintre neamuri” daca sa primeasca si ei sau nu „circumciziunea” in urma careia avem primul Sinod in lumea crestina in anul 50-51, dupa Inaltarea Domnului la cer, altii sunt de partea ideologiilor grecesti - platoniste... etc!
La sfintii antiohieni vei intalni aceleasi idei, la Sfintii alexandrini vei intalni alte idei, iar la Sfintii din apus ALTE idei!
...deci.... Canoanele difera de la un sfant la altul! Fiecare sfant spune parerea sa cu un lucru in functie de acrivia sa! Unul este mai indulgent altul este mai aspru! De ce asa? Fiecare dintre noi avem DISCERNAMANT incat sa ne ghidam viata duhovniceasca in functie de CANOANELE date de fiecare sfant! In viata duhovniceasca sunt multe ce nu le putem intelege, de aceea avem duhovnic sa ne sfatuim cu el si sa luam deciziile cele mai bune, in functie de cat este luminat de Duhul Sfant, dar si de lucrarea si de STAREA noastra duhovniceasca personala! de ce spun asa? nu toti sunt foarte nevoitori si evalviosi, altii sunt mai aspri cu ei, altii sunt mai blanzi, altii sunt mai plini de acrivie dar si de discarmant, altii au nevoie neaparata de un indrumator la fiecare pas facut catre unirea cu Hristos!
Daca nu te linisteste ceea ce am spus, nu esti obligata sa impartasesti aceeasi idee cu mine! Mie imi place gandirea Sf.Atanasie - iau lucrurile cum stau ele nu cum mi se par a fi! In plus, Sf.Atanasie vine cu ARGUMENTE de ce nu este femeia necurata, iar Sf.Dionisie mentionat de fratia ta nu are niciun argument, ceea ce inseamna ca nu privea acelasi lucru asa cum il priveste Sf.Atanasie!!!
Acest subiect il dezbat cu N preoti si stareti si duhovnici si teologi si niciunul nu imi aduce argumente PRO necuratiei femeii in perioada... cel mai dur mi se spune „e necurata si atat!” Dar cand le spun argumentele impartasite si de Sf.Atanasie asa cum le-am spus in postarea de mai sus, NICIUNUL nu mai spune nimic! Sf.Atanasie spune clar: diavolul cauta sa insele cu IDEI FINE si ascunse incat sa indeparteze pe om de Dumnezeu!
E ILOGIC sa te feresti de cele sfinte pt ca esti „necurata”! Cum oare sa feresti de cele sfinte???? CARE e motivul??? pt ca asa te-a lasat Hristos??? adica DUmnezeu a GRESIT ca te-a lasat asa? adica DUmnezeu te-a facut necurata???
Bine, daca femeia nu se atinge de icoane, nu aprinde candela, nu intra in Biserica, nu ia aghiasma sau anafora, eu vin cu una mai dura: SA DEA SI CRUCEA JOS DE LA GAT pt ca e necurata! E bine asa? Te „lepezi” de ea, de Cruce? Evident ca nu!!! EI, in acelasi caz e si cu icoanele si Sfintele Slujbe! NU TE POTI INDPARTA DE CELE SFINTE, PT CA NUMAI ELE NE POT ADUCE MAI APROAPE DE HRISTOS!
NU TE APROPII DE SF.EUHARISTIE, pt ca e vorba de SANGELE lui Hristos si Sangele TAU, deoarece are loc „eliminarea” lui! ATAT!!! In rest NIMIC nu te opreste sa te apropii de cele Sfinte!
Si apoi Sfantul Atanasie vine in completarea celor spuse in postarea precedenta:
„fiindcă cei ce vreau să grăiască împotriva celor ce se numesc drepte, sau mai bine zis, celor făcute de Dumnezeu, se referă și la cuvântul evanghelic, după care "nu cele ce intră spurcă pe om, ci cele care ies", trebuie să se mustre și această nesocotință a lor, că nu o voi numi întrebare. Fiindcă înainte de toate, nefiind întăriți, în neștiința lor, vatămă Scripturile. Iar cuvântul divin este așa: Fiindcă iarăși unii au asemenea îndoială asupra mâncărilor, însuși Domnul, dezlegând neștiința lor, adică dând în vileag eroarea lor zice că: „Nu cele ce intră spurcă pe om, ci cele ce ies; apoi adaugă: și de unde ies? și răspunde: din inimă; căci se știe că acolo sunt visteriile rele ale gândurilor spurcate și ale celorlalte păcate. Iar Apostolul învățând mai pe scurt despre aceasta zice: "Mâncarea nu ne va pune pe noi înaintea lui Dumnezeu" (1 Corinteni 8, 18). Și de ar zice cineva acum deslușit că scurgerea firească nu ne va duce spre păcat; se poate că și doctorii, ca măcar de la cei din afară să se rușineze, în privința aceasta vor răspunde că celui ce trăiește i s-au dat oarecari ieșiri indispensabile spre a elimina prisosința scurgerilor care hrănesc fiecare mădular din noi, precum cele de prisos ale capului sunt perii, și mucoasele cele ce se elimină din cap, și ale pântecelui ce se leapădă; deci cele de prisos ale canalelor de sămânță este aceea. Așadar, ce fel de păcat este în fața lui Dumnezeu, când însuși Stăpânul cel ce a plăsmuit vietatea a voit și a făcut aceste mădulare, ca să aibă acest fel de ieșiri?…”
Cu aceste ultime cuvinte ale Sf.Atanasie imi inchei si eu APOLOGIA pentru CURATIA FEMEII si pentru ca ea se poate apropia de cele sfinte fara opreliste, afara de Sf.Euharistie!
|