Citat:
În prealabil postat de Jane Says
Pai poate nu apartineati...
Ma gandesc ca un om care apartine unei comunitati/vieti religioase s-ar fi sfatuit inainte cu un preot duhovnic, cu nasii, si in orice caz, fie ca ar fi fost sau nu de acord cu sfaturile preotului, macar n-ar fi avut asa un soc cultural pe ultima suta de metri.
Eu nu cred ca viata religioasa e doar sa mergem la biserica duminica, ci si sa discutam si sa ne spovedim unui preot, cu care sa avem o legatura, pe care sa il intrebam, cu care sa ne sfatuim, sa ii spunem cam ce am avea de gand etc.
|
Daca e sa extrapolam ceea ce Jane sugereaza in mesajul de mai sus, ar insemna ca pruncii celor care nu merg in mod regulat la biserica sa ramana nebotezati, mortii lor neingropati iar cei de vor sa se casatoreasca - necasatoriti.
Alternativa:
Acceptam "smeriti" o predica inversunata de o ora si jumatate din partea preotului cu ocazia moliftei mamicii bebelusului ce trebuie botezat; o interventie similara de 2 ore inainte de a fi bagat mortul in groapa si una apoteotica de 2 ore si jumatate inainte de cununia tinerilor...
Omul vine si ne expune ceea ce in opinia sa reprezinta o problema (atitudinea lipsita de orice duh al blandetii a preotului) iar noi incepem sa-l judecam cum ca originea problemei ar fi in realitate faptul ca n-a dat mai des pe la biserica inainte de botez... ?!
Fratilor, nimeni nu are dreptul sa ia pe cineva de chica si sa-l tarasca vrand-nevrand la "adevarata ortodoxie"!
Iertare si Doamne ajuta!