View Single Post
  #86  
Vechi 04.06.2010, 19:04:05
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.08.2009
Mesaje: 170
Implicit Fabula cantat ad asino surdo

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Poate ca reprezinta o intoarcere, dar in baza noilor cunostinte acumulate intre timp.
Daca imi demonstrezi ca Kant putea ajunge la mecanica cuantica prin filozofia sa ma inchin lui.

La ce te referi cind spui psihanaliza? La faptul ca, totusi, creierul uman nu e o tabula rasa, cumva?
La ce te referi cind vorbesti de Frege? Ca nu se poate fara a lua in considerare macar o axioma?


Sa spunem ca argumentul ontologic e valid, trecind peste rationamentul circular ce il implica: ce te face sa crezi ca dumnezeul ce rezulta din el ar fi chiar Dumnezeul biblic?
Am arătat deja că nu există nici o necesitate pentru orice fel de afirmație, doctrină, teorie să fie validată numai prin metodologia științei pozitiviste. Acum îmi ceri nici mai mult nici mai puțin să ți-l validez pe Kant în funcție tocmai de asta, deoarece nu există pentru tine altceva decât acest univers de discurs. Nu vei avea niciodată acces nici la obiectivitatea cunoașterii, nici la cultură și nici la adevăratele probleme ale științei până ce nu vei accepta că se poate gândi și din alte universuri de discurs.

Acum - Kant era newtonian la vremea lui. Cu toate acestea, doctrina lui privitoare la raportul dintre subiectiv și obiectiv - noi cunoaștem doar diferențiat sau determinat, adică doar fenomenele, nu și noumenele, adică lucrul-în-sine - și-a găsit o clară oglindire în mecanica cuantică: particulele subatomice nu există sau nu apar decât atunci când sunt determinate prin măsurătoare (cu problema nedeterminării aferente, așa cum a fost formulată de Heisenberg - poziția și viteza nu pot fi cunoscute simultan). Atunci când nu le vedem, noi nu știm unde se află acestea și nici cum arată. Dar problema nu apare doar la Kant, ci și la Schelling care, în "Sistemul idealismului transcendental", expune o corelativitate între subiectiv și obiectiv și o reciprocă determinare a lor (Eul transcendental și Natura). Apoi, la Hegel avem în "Știința Logicii" discutarea problemei atracției și repulsiei din magnetism ("Atracția și repulsia multor unu") unde arată că logica formală care funcționează pe principiul identității și al terțului exclus, nu funcționează în aceste fenomene. Ci soluția este cea a unui terț inclus, adică a unei formule trancendente bivalenței.

Astfel că putem afirma că întreaga fizică de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din prima jumătate a secolului XX nu a făcut decât să pună în act problemele filosofiei transcendentale germane. După cel de-al Doilea Război Mondial situația s-a schimbat deoarece spiritul științific și-a "mutat" centrul de greutate din Europa, în SUA. Or, în paradigma americană de gândire, în ciuda numeroșilor oameni de știință de origine germană care au emigrat peste Atlantic, nu există o contaminare filosofică prodigioasă și fundamentală a bazelor științei, așa cum s-a întâmplat acest lucru pe Vechiul Continent. Ci e vorba, mai degrabă, de schizofrenia dintre știință și cunoașterea filosofică, iar cea de-a doua este în întregime dominată de empirism, relativism, pragmatism, pozitivism - în speță, de ceea ce se chema în disputele medievale cu titlul de nominalism.

Efectele? Destul de clare: după ultimele teorii științifice ale lui Einstein, Bohr, Heisenberg etc. fizica nu mai cunoaște decât modele teoretice, până în ziua de astăzi. Și eu cred că așa vor și rămâne lucrurile până ce nu vor fi reluate premisele gândirii filosofice continentale.

Psihanaliza și Frege nu se referă la creier, ci la ceea ce îl transcende. Psihanaliza spune că psihicul uman este divizat sau trebuie să se divizeze între conștient și inconștient, iar modul în care are loc acest lucru (refularea originară), împreună cu celelalte stadii și complexe ale psihicului (stadiul oral, anal, genital, stadiul oglinzii; complexul tactil, specular, auditiv, complexul oedipian) sunt responsabile de modul în care un subiect este mai aproape sau mai departe de normalitate. Psihanaliza mai spune că refularea originară este cea care deschide drumul către gândire și simbolizare, deci drumul către semnificanți, către înțelesuri, iar problemele evolutive ale biologiei nu au aici nici o relevanță căci tot ceea ce se întâmplă cu omul pe acest parcurs este dincolo de orice fel de comportament animal și determinațiile genetice nu au, practic, vreo influență, cel puțin nu una relevantă.

Frege spune în "Fundamentele aritmeticii" că entitățile matematicii, numerele, nu derivă din experiența simțurilor (și o și demonstrează) așa cum își închipuia un J.St. Mill în jocul cu pietricelele. Deci nici vorbă de evoluție în cunoaștere.

Argumentul ontologic este circular numai dacă e formalizat, adică dacă e gândit prin logica formală. Dacă are loc o analiză a conceptelor care intră în joc în cazul său, se vede că este valid. De altfel, chiar Dawkins l-a formulat: nu ai tu ca motto la replicile tale de pe forum un citat din "Gena egoistă" în care Dawkins spune: "La început a fost simplitatea"? Ei, considerată în mod riguros, afirmația este tocmai o altă formulare a argumentului ontologic.

De ce Sf. Treime și nu Paramatman, de pildă? Simplu, pentru că Dumnezeu e Absolutul și orice considerare a Absolutului duce la antinomie: Absolutul trebuie să-Și dețină propriul negativ, propria diferență față de Sine; iar această diferență, fiind absolută și ea, fiind, adică Diferență, nu mai are cum să fie privativă. Deci e totuna cu Absolutul, ceea ce face că unitatea dintre Absolut și Diferența Lui trebuie să fie totală și absolută și Ea, fără a mai continua printr-o nou diferență și o nouă uniune etc.. Iar doctrina trinitară spune exact acest lucru: Tatăl, Fiul și Duhul sunt Una fiind, totodată, diferiți. Iar Unitatea Lor este nemijlocită, exhaustivă (eschatologică), dar lasă reală și diferența Celor Trei ca Persoane. E singura doctrină de metafizică teologică despre care știu eu și care a ajuns la aceste concluzii.

Celelalte religii și metafizici nu ajung până la acest adevăr ultim, deși există în cele mai multe dintre ele o formă sau alta de manifestare sau de cunoaștere a Principiului. Doar că, nefiind vorba despre Revelație (iar antinomia Principiului, așa cum este formulată în creștinism, nu putea fi aflată decât prin Revelație), celelalte tradiții cunosc dual și accentuat: accentul e pus când numai pe unitate (hinduismul Vedelor și al Vedantei, doctrina parmenidiană, spinozistă, platonismul, aristotelismul), fie pe dualitate sau chiar pe multiplu (gnosticism, sistemul Samkhya, politeism etc.).

O notă aparte o reprezintă celelalte două tradiții avraamice (Iudaismul și Islamul), singurele în care Dumnezeul revelat, precum în creștinism, este și Subiect, nu doar Substanță (vorba lui Hegel). Dar și aici, deși Dumnezeu este viu, este subiect, taina ultimă încă nu e dezvelită. O dată, deoarece încă nu se întrupase Fiul; a doua oară, deoarece Trinitatea, după ce divinitatea lui Hristos este, inițial acceptată, sunt respinse amândouă ca să nu se cadă în politeismul din care neamurile arabe tocmai ieșiseră.

Există, așadar, o piramidă a religiilor, unde vârful este ocupat de cele care sunt cele mai apropiate de adevăr. În ce mă privește, vârful e ocupat de cele trei tradiții avraamice, dintre care, deocamdată, creștinismul e deasupra (există interpretarea că Islamul ar fi trebuit să fie al treilea moment al Revelației: religia Duhului; istoria a luat, însă, un alt curs și Islamul a rămas la stadiul de religie veterotestamentară). Sub aceste tradiții, vin celelalte: hinduismul monist, apoi buddhismul, apoi religiile dualiste ale Orientului Mijlociu și Extrem, apoi sistemele politeiste etc.. Cu cât ne îndepărtăm de vârf cu atât mai distorsionat e adevărul religios. Jos de tot, la bază, avem sistemele tribale de tip animist. Peste tot, în afara celor trei Tradiții, există scântei de adevăr. Dar sunt atât de amestecate cu diverse elemente religioase eterogene, culturale și istorice care s-au suprapus, încât aflarea esenței acestei scântei de adevăr dinăuntrul acestor tradiții este, practic, imposibilă.

În ce privește mântuirea (anticipez aici întrebarea), nu cred că se vor mântui numai creștinii și cu atât mai puțin numai creștinii ortodocși. Fiecare se va mântui după cum gândește și după cum își păzește legea simbolică ce l-a întemeiat ca subiect. Adică fiecare va fi judecat exact după gândurile, cuvintele și faptele sale, nu după vreo lege sau normă pe care nu ar (re)cunoaște-o. Care e diferența, atunci? Mare. În Împărăție nu vor intra gândurile, cuvintele și faptele incompatibile cu Ea, ci fiecare dintre noi va pierde din el însuși acele lucruri care țin de tot ceea ce e nevrednic. Al doilea, dacă am ajuns la concluzia că în creștinism S-a dat Adevărul, indiferent ce alte variante ale Adevărului sunt în alte tradiții, ar fi o nebunie să trăiesc după ele. Așadar, fiecare să facă ceea ce crede că e mai bine, dar să știe că va răspunde pentru toate câte i s-au dat.

Last edited by HoratiuM; 04.06.2010 at 19:12:03.
Reply With Quote