Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Creștinismul nu s-a impus prin anihilare culturală, așa cum s-a întâmplat în cazul comunismului, și cum se întâmplă astăzi în cazul islamului. Cuvântul de ordine a fost (și este) transfigurarea. Astfel, sărbătorile religioase importante s-au putut suprapune peste sărbători păgâne, modificându-le substanțial, dar pașnic, semnificația. Sfinții Părinți au știut că nu e de joacă cu praxisul articulat religios, mai ales cel ceremonial. Există unii liturgiști care fac paralele între cultul zeilor păgâni și ritul bizantin, vă dați seama cât de riscante în contextul actual. Românii, și Balcanii în general, se remarcă printr-o bogăție, încă neinvestigată până la capăt, a imaginarului religios. Fie că ele sunt reminescențe antecreștine sau alcătuiri ulterioare, ele dau un colorit aparte ortodoxiei, fără a aduce avarii grave adevărului de credință. Bunăoară, cultul morților are semnificații atât de adânci, încât e aproape imposibil să le combați tranșant. În fine, în prezent sunt tot mai rare zonele unde datina are valoare de lege comunitară. Postmodernismul rade totul, și ce e bun și ce e rău.
|
Cam asa imi imaginam si eu dar dvs ati spus mai bine.Mereu m-am intrebat cum ar fi fost sa il fi insotit(de ex)pe Apostolul Andrei.Ma gindesc la modul cum l-au intampinat oamenii,cum le-a vorbit,cum i-au spus acestia de traditiile lor si cum le-a spus el de Invatatura Mantuitorului.Modul cum a reusit sa-i convinga,sa le ajunga la suflet si in inima.
Cred ca au fost niste momente extraordinare.Daca ne gandim apoi cum s-a intins Credinta alaturi de vechile traditii>pasnic asa cum ati spus si dvs.Daca ne gandim la acele timpuri,din negura istoriei,cand lumea era in transformare si cand Cuvantul Mantuitorului a ajuns si la cei de aici>este cu adevarat ceva ce te pune pe ganduri.Realizam ce fel de oameni au fost Apostolii si mai ales de unde au avut puterea sa ajunga in locuri atat de departate,la oameni atat de diferiti si sa le transmita ce a spus Hristos.
Va multumesc pt idee si argumentatie.Ma voi gandi si voi mai cauta in directia indicata de dvs.
Cel de Sus sa fie alaturi de noi toti