Citat:
În prealabil postat de coralina
Mi-au sarit in ochi cuvintele ingrosate. Ele vin in condradictie cu ceea ce a spus Mantuitorul: "Și a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor. " Matei 18:3
Asadar pruncii sunt fara de pacat; ca atare nu le putem imputa nici o dispozitie nativa catre greseala asa cum afirmi dumneata, frate Zaharia. Cu atat mai mult cu cat in acest context discutam despre copiii botezati, a caror neprihanire (lipsa de pacate) nu poate fi pusa sub semnul intrebarii.
Eu cred ca in aceasta discutie (si nu numai) se exagereaza din dorinta de ... "strictete". Nu stiu cum altfel sa denumesc aceasta stare care-i cuprinde pe unii ortodocsi si-i indeamna sa vada pacate chiar si-acolo unde este evident ca nu sunt! Sau din 2 recomandari / povete (nu mai refer la canoane ca iar intram pe taramul disputelor) ale unor Parinti traitori in Hristos, tind s-o aleaga de cea mai drastica drept reper moral in viata.
Nu neg ca mantuirea este extrem de dificila (ca tot se discuta pe un alt topic despre aceasta chestiune), insa eu ma intreb daca uneori nu ajungem in situatia de-a ne pune piedici si singuri... Citandu-l pe fratele Mihailt, as putea spune ca e si asta o "inselare draceasca", nu?
Iertare si Doamne ajuta!
|
Imi cer iertare pt. modul de formnulare dar ... asta este . Imi este f. dificil sa discut constructiv in asa circumstanta.
Deci vroiam sa spun : atunci cind Sophia si Noessisa stau rezervate intervii dumneata cu ,,nastrusnicii" absolut diletantiste . Pai ce legatura este sora intre ceea ce spun eu despre copii si ce spui dumneata ? Parca chiar recent v-am invitat sa fiti mai atenta la biserica atunci cind se tilcuieste sfinta evanghelie sau cind cititi literatura religioasa ? Nu-mi place si nu este de loc genul meu sa vorbesc pt. ca nu am ce face altceva. Am crezut ca v-ati insusit critica si ca veti deveni mai selectiva si mai prudenta . Nestiinta, ignoranta sau nepriceperea nu va justifica atitudinea!
Totusi, sa deslusim acest mister care defapt nu exista :
Inclinatia morbida spre pacat este aceiasi la toti oamenii indiferent de sex , educatie sau chiar virsta ca semn , marca, stigmat a caderii initiale in pacatul stramosesc. Daca la adult am putea spune ca pacatuirea este pe de-antregul vinovata, imputabila omului deoarece rationeaza , alege prin proprie vointa cind face pacatul la copil , datorita lipsei ratiunii desvoltate el este absolvit de vina , gresind, adica savirsind pacatul involuntar , adica nevinovat . Dar asa nevinovat cum este copilul toti putem observa lesne , probabil ca doar dumneata nu vezi, greselile lor care sunt f. frecvente sau cu alte cuvinte aceiasi inclinatie morbida catre greseala sau pacat ca si la adult. Atit de frecvente sunt greselile lor ca daca nu ar fi permanent supravegheati si-ar pune in pericol propria viata. Da este nevinovat deoarece nu are cointeresare rationala in pacat dar asta nu inseamna ca nu face pacate . Si astfel da, este inocent. Hristos apreciaza inocenta , lipsa de intentie, care ii diferentiaza mult prea mult de adulti, unde lucrurile stau cu totul altfel.
Deci, chiar daca pacatul este iertat prin botez ramin stigmate tocmai pt. aducerea aminte permanenta a prapastiei in care a cazut omul prin prioprie vointa incercind sa ajunga cineva dar fara D.zeu si sa se fereasca de aceasta ipostaza in mod etern .
Desi imi este disconfortabil sa discut exemple , eu preferind sa discut idei (de regula exemplele le discuta oamenii cu pregatire modista pt. a se putea convinge de adevaruri , ideea fiind un continut prea ermetic pt. ei !) am sa dau situatia asemanatoare cu atunci cind bolnav fiind de piatra la fiere sau la rinichi sau de ulcer perforat sau de orice altceva vei face o interventie chirurgicala care te salveaza(cum salveaza botezul) , te vindeci , iti revi, nu mai ai nimic dar pe piele, muschi si organul respectiv iti ramine etern semnul inciziei ca marturie ca mai de mult ai suferit de ceva. Oarecum asemanator este raportul pacat ancestral-botez-stigmare recesive.
Ce nu era de inteles ? Prefer sa va fac o marturisire sincera : ma astept la lucruri mult mai bune din partea dvs. decit la o asemenea discutie ! Este doar o propunere, atitutdinea va apartine !