View Single Post
Vechi 30.04.2007, 00:04:05
o_copila o_copila is offline
Junior Member

Data înregistrării: 01.01.2007
Implicit

Cat adevar in exemplul acesta din Pateric!
Ar trebui sa nu-i mai judecam pe cei din jur, iar atunci cand o facem din dorinta de a-i indrepta, ar trebui, macar, sa fim mai diplomati, sa le aratam dragostea noastra…
Poate ca nu era cazul sa deschid un topic cu problema mea. In fine… Nu stiam ce sa fac, credeam ca poate o sa gasesc o modalitate <eficienta> prin care sa reusesc sa o conving pe mama mea ca nu e bine sa se vopseasca, ca acest lucru nu ii ajuta la mantuire. Dar asa cum ziceati si voi, chestia cu vopsitul este doar ceva de <forma> (aspect), fiind mult mai important <fondul> (cugetul si credinta). Astfel, am pretuit mai mult forma decat fondul. Desigur, si forma este importanta, dar nu atat de mult precum fondul…
Dar poate ca nu sunt eu in masura sa-i <dau lectii> mamei mele. De fapt, chiar nu sunt! Din fericire, nu stiu cum, dar mama nu mi-a mai zis sa o vopsesc, fara sa-i mai spun ceva... :) De fapt… cred ca stiu: cu ajutorul Domnului, prin rugaciunile voastre :) Va multmesc mult!
Consider, in continuare, ca vopsitul, machiatul sunt lucruri nefolositoare, care nu ajuta la mantuire. Mie una nu mi-ar placea ca prietenului meu sa-i placa la mine culoarea parului (chiar si nevopsit), sau cum mi-ar sta machiata, ci vreau sa-mi admire caracterul, sa-i placa de mine ca om, sa-i placa sufletul meu… Nu vreau sa-i placa trupul, ci sufletul meu. Ma intreb: dac se uita la trup, se mai uita si la suflet?
Nu mi se pare prea potrivita comparatia dintre vopsit (un capriciu) si taiatul unghiilor si tuns (necesitati igienice; acum, depinde si cum te tunzi, ca daca te tunzi ca sa fii pe placul barbatilor…), sau dintre voia Domnului (de ex., de a avea parul alb, lucru si firesc) si un accident, care necesita o interventie medicala (fiindu-ti taiate venele, sa refuzi interventia medicului). Din contra, chiar este pacat sa-ti neglijezi sanatatea (am citit in mai multe indreptare pt. spovedanie), sa-i sfidezi pe doctorii “pe care i-a randuit Domnul” (Sirah 38, 1).
Cred ca ar trebui sa cumpanim mai mult lucrurile, pentru a nu cadea in extreme, lucru la care se ajunge destul de usor!…
Va multumesc tuturor pentru ajutor, pentru sfaturi si gandurile bune… :)
Dumnezeu sa ne ajute pe toti!
Ioana-Raluca
Reply With Quote