View Single Post
  #184  
Vechi 01.06.2010, 18:17:16
forfota forfota is offline
Banned
 
Data înregistrării: 24.03.2010
Locație: Ardeal
Religia: Ortodox
Mesaje: 204
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
as vrea sa va amintesc, ca e vremea de facut:
- sirop din muguri de brad, pentru tuse sau ca bautura racoritoare;
Iata reteta:
"Aceasta reteta o folsesc de ani de zile cu succes, in sensul ca nu a fermentat niciodata, a tinut de la un an la altul fara probleme, nu s-a zaharisit, chiar si dupa doi ani a fost bun.
Prima etapa: culegerea mugurilor tineri cu dimensiunea de 3-5 cm, atentie numai partea verde, "teaca" maron cu care este prins mugurele de creanga trebuie inlaturata, caci am inteles eu ca are prea multa rasina.
Spalam bine mugurii, apoi eu ii las de seara pana dimineata intr-o oala cu apa care are o sita, in care ii pun, si dimineata ridic usor sita ca sa ramana in apa toate impuritatiile.
Mugurii spalati (700gr) se pun intr-o oala curata (6L) si se pune apa pana sunt acoperiti (2200ml).
Oala se pune pe foc, si din momentul in care fierbe apa se cronometreza o ora apoi se stinge focul. Eu pun capacul pe oala in timpul fierberii, si o las acoperita cateva ore (pana ma intorc de la servici) Cand ridicati capacul o sa aveti o priveliste nu tocmai apetisanta, dar nu va speriati. Mugurii se strecoara si se storc bine, gata, si-au facut datoria se pot arunca.
Apa ramasa, albicioasa si tulbure, se cantareste (la mine 2200ml) si se amesteca cu cantitatea identica de zahar (2200gr), si se pune la fiert pana obtinem siropul de consistenta obisnuita pe care il facem si pentru dulceata.
Un secret este faptul ca atunci cand siropul este pus la fiert se aude asa cum fierbe apa, stiti voi "...bul,...bul,...",cand este aproape gata bulele de fierbere sunt mai mari, siropul dens si se aude ca un "sasait", am incecat sa fac o poza nu stiu daca se intelege.
Eu il incerc, lasand cateva picaturi sa cada pe farfurie, daca se formeaza perle este gata. In acest moment am pus zeama de la doua lamai si (facultativ) un plic de zahar vanilinat si 2 linguri de cognac apoi am stins focul.
Siropul il pun fierbinte in borcane, inchid capacul, le intorc repede cu capacul in jos si inapoi. Dupa ce se racesc, se aseaza in raftul cu dulceata.
Culoarea trebuie sa fie roscata, si consistenta mierii, asa ca in poza.
Un sfat: daca aveti cantitate mai mare de 2L de lichid fierbeti siropul in doua vase; astfel o sa fiarba mai putin ca timp si o sa ramana mai deschis la culoare."
http://www.culinar.ro/forum/continut...ad-in-imagini/

Parca la bucatarie aveti un loc mai potrivit decat propovaduirea seaca de pe alte topicuri.
Reply With Quote