Citat:
În prealabil postat de AlinB
N-ar strica sa auzim si o parere din partea lui Mihna Dragomir si de ce nu, cum se raporteaza BRC la astfel de situatii (aparent?) conflictuale.
Ar fi bine sa se ajunga totusi si la niste concluzii pentru ca discutia asta intinsa, pe vreo 4-5 topicuri este in etapa contradictiilor si contrazicerilor de cel putin un an de zile pe forumul asta..
|
Am mai spus pe alt topic (unde se dezbătea același lucru) că nu există în bisericile catolice din România (indiferent de rit) vreo interdicție ca femeile să intre în biserică (adică în nartex, respectiv pronaos sau naos) în perioada menstruației. Tot ceea ce am citit oarecum în acest sens este o molitvă a Sf Vasile pentru femeile lehuze, ceea ce e, totuși, un pic altceva.
În UNELE biserici romano-catolice în care preoții au vederi mai tradiționale, precum și în majoritatea bisericilor greco-catolice, femeilor nu le este permis accesul în Presbiteriu (respectiv, dincolo de iconostas). Un preot cu care am discutat despre asta m-a făcut să înțeleg că această interdicție este din cauza caracterului lor de persoane neconsacrate, nu din cauza caracterului lor de femei. Tot atâta "drept" pe care îl au bărbații laici de a intra în Presbiteriu / Altar au și femeile laice.
Acuma, iată câteva concluzii și aș vrea să știu dacă toată lumea e de acord:
Concluzia 1:
Dacă ar exista un canon clar, care să afirme răspicat că femeile nu pot intra în biserică în perioada menstruației, acest canon ar trebui urmat, fiindcă toate canoanele sunt date spre a fi urmate și fiindcă trebuie să fim ascultători într-un domeniu în care Biserica are competență.
Obiecții ?
Concluzia 2:
Un asemenea canon, ca cel de mai sus, ar fi disciplinar, și nu dogmatic. Prin urmare, ar fi la latitudinea Bisericii să îl schimbe sau nu.
Obiecții ?
Concluzia 3:
Trebuie să deosebim ideea de "a atinge cele sfinte" de ideea de "a merge / intra în biserică". Deci, eventuale canoane care interzic prima nu pot fi interpretate ca interzicând a doua.
Obiecții ?
Concluzia 4:
De fapt, nu există nici un asemenea canon. Tot ceea ce adepții recluziunii menstruale au pus pe tapet este un text medieval românesc numit "Legile de la Govora" dacă am înțeles bine.
Obiecții ?
Alte concluzii ?