Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 01.06.2010, 09:31:50
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de rhadu_c Vezi mesajul

Nu stiu daca s-a mai postat urmatorul citat din Sf. Evanghelia dupa Luca, cap. 9. (...)

Domnule Mihnea, cred ca orice comentariu e de prisos. Cititi cu atentie si cat mai obiectiv, iar adevarul despre inchizitie se va revela de la sine. Totusi, lapidar: Iisus nu alege sa-i pedepseasca pe necredinciosi cu o pedeapsa materiala, asa cum a facut Inchizitia(ca sa fac legatura cu tema discutiei), ci, paradoxal ii lasa in necredinta lor.(completez eu: poate pe viitor se vor cai)

De ce va place sa va incapatanati in negare, in fata unor argumente atat de solide?
Mai întâi, pasajul evanghelic citat nu are nici cea mai mică legătură cu Inchiziția. Pe urmă, când a pedepsit Inchiziția cu pedepse materiale ? Puteți cita un singur exemplu ? Ați înțeles, ori nu ați înțeles că Sfântul Oficiu s-a limitat mereu la atribuțiile sale, și anume de a da verdicte în termeni de "vinovat" sau "nevinovat" în materia în care avea competență și nu a administrat nici o pedeapsă, aceasta fiind apanajul autorității laice ?

Citat:
Aceasta inclinatie de a adera orbeste, cu abnegatie la opinia Bisericii, (...) e o atitudine care nu poate duce decat la un obscurantism si bigotism absurd (...)
Deci, când urmăm Biserica înseamnă că suntem obscurantiști și bigoți ? Nu cumva noi știm mai bine decât Biserica ce este rău și ce este bine ? Nu cumva NOI suntem cei pe care Dumnezeu i-a făcut paznici ai revelației Sale, iar mitropolitul și popii din jurul lui sunt rătăciți ?
Sunteți serios când susțineți asemenea idei diabolice ? Eu cred, domnule dragă, că Isus a lăsat pe pământ o instituție pe care o asistă neîncetat. Eu cred că scopul acestei instituții este acela de a-i conduce pe oameni spre mântuire. Mai cred că Biserica este maică și învățătoare (Mater et Magistra) și cere copiilor ei respect, supunere și fidelitate filială. Mai cred că nimeni nu Îl poate avea ca tată pe Cristos, dacă nu are ca mamă Biserica. În sfârșit, cred că această Maică a noastră este sfântă, după cum mărturisesc (Credo...Unam, Sanctam). Este mai mult decât imprudent a crede că noi avem dreptate, în timp ce Biserica greșește.

Citat:
Ma leg aici de unul dintre titlurile Papei: Papa e pe pamant cum e Hristos in Cer. Greseala provine din faptul ca se face o separare prea categorica intre conceptele "pamant" si "Cer", ca si cum nu ar fi punti de legatura intre cele doua, (...)
Raportul dintre Cristos și papa este clar arătat în Evanghelie. Papa este cârmaciul corabiei care plutește în furtună spre Cristos care se roagă pentru ea. Singur, cârmaciul nu poate merge nici 10 metri pe apă: Cristos este cel care îl susține pe papa, întinzând mâna Sa dumnezeiască. Nu citesc că ar fi mai multe corăbii, nici că ar fi mai mulți cârmaci. Nici nu scrie că în furtună e mai bine să sărim din corabie și să înotăm individual peste bord ori să lansăm bărcuțele și bisericuțele noastre. Nici că ar fi cam incompetent cârmaciul și cei împreună cu el, cam obscurantiști și bigoți și nu se pricep la navigație așa cum noi ne pricepem. Eu înțeleg atât: că, dacă voi avea grijă să mă mențin în acea Corabie, voi scăpa cu bine de potop.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com