Doamne, ajuta-ma sa fac voia Ta.( rugaciune care trebuie spusa de multe ori cu umilinta)
Ajuta-mi, Doamne, sa-mi vad greselile si sa mi le marturisesc. Ajuta-mi sa le vad pe toate, ca prin pocainta sa aflu calea care duce spre mantuire.
Ajuta-mi, Doamne, sa lupt cu pacatul desfranarii. (de exemplu) Ajuta-ma, Doamne, ca iata rad diavolii de mine.
Ajuta-ma, Doamne, sa lupt cu pacatul mandriei care ma face asemenea dracilor. Ajuta-ma, caci singur nu pot si nu stiu sa ma smeresc. Si tot asa , pe rand, nu cu toate deodata, cu celelalte pacate. Se incepe cu pacatele cele mai deranjante si se continua cu cele mici.
Cu smerenie, nu cu gandul ca de maine sigur nu mai pacatuim ca iata noi insine am luat aceasta mareata hotarare! Caci pot aparea ispite peste puterea noastra daca suntem mandri. Dar daca ne smerim, Dumnezeu ne ajuta sa ajungem cu bine la scopul propus. Sa fiu convins(a) ca singur(a) nimic nu pot, nimic nu stiu si nimic nu sunt cand e vorba despre cele duhovnicesti.
Doamne, ajuta-mi sa-mi vad intunericul, spunea un sfant.
Postul si rugaciunea -arme.
Inlocuirea patimilor cu virtuti crestinesti.
Citirea Vietilor Sfintilor si a Scrierilor Sfantilor Parinti pentru a avea permanent modele de viata sfanta si povete adecvate in aceasta lupta duhovniceasca.
|