Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Ce de sensuri si directii de gindire dar mai ales de exprimare in limba romana incit la un moment dat mai ca nu mai reusesti sa te intelegi si ar fi nevoie sa opresti un om de pe strada ca sa-l intrebi despre cine crede ca ar avea dreptate intro disputa de exprimare . Numai ca lucrurile nu stau chiar asa in ceea ce periveste invatatura hristica. Si ca sa nu ne apucam noi sa facem nebunii mai mari ca noi avem scaparea sfintilor parinti care au tilcuit scriptura cu virf si indesat, complementar si completiv dar fara a fi in contradictie . Cei care la un moment dat au ajuns la altfel de talmaciri contradictorii nu au ajuns sa fie incadrati in ,,sfintii parinti" oricit de ritori ortodoxi sau de ierarhi sau de sfinti au fost . Cei care cunosc definitia sfintilor parinti , adica cine sunt acestia , inteleg limpede despre ce este vorba. Cu alte cuvinte , cine nu stie clar , in sens teologicopatristic ce inseamna ,,plinire" sa caute si sa citeasca pina ... se va lamuri. Discutiile legate de Hristos privind ce a preluat el din VT, de ce nu a preluat tot, cum se talmaceste si mai ales cum se aplica astazi ceea ce a fost luat si asa mai departe este de prost gust si tradeaza atitudinea de diletant cu tupeu, adica nu stiu precis dar ma bag si dau inainte cu sirg ca asa mi se pare mie. Nu discutam dupa ureche, sau cel putin eu nu fac asta, refuz o asemenea atitudine, nu-mi face cinste si ca atare o resping. Am facut trimiteri la sensul ,,plinit" tot in acest thread 2-3 pagini mai inainte .
|
Asta nu este un raspuns la argumentul meu. Plinrea Legii nu inseamna respectarea ad literam a prescriptiilor ei, altfel am fi tot evrei.
Si la ceea ce am spus, si Geo a colmplectat mult mai documentat,
ca traditia ortodoxa nu este unaima in aceasta chestiune (a 'necuratiei'). Vad ca mereu ocolesti o reactie la acest fapt... Cum explici ca exista aceste diferente de gandire? Si daca exista diferente la sfintii parinti (caci despre ei este vorba), nu putem avea si noi pareri diferite? Cine crede ca e mai bine sa tina seama de unele restrictii sa tina.. cine nu, nu. Sigur, noua ni se pare tuturor ca avem dreptate si incercam sa ii convingem si pe ceilalti, asta e drept.
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Despre necuratia femeii lucrurile , dupa parerea mea, sunt clare si nu domneste nici o neintelegere in lumea ortodoxa asupra subiectului.
|
???? vezi mai sus
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Modul in care s-au citat canoanele de mai sus , defapt modul de formulare ale lor de catre autori , arata insasi delicatetea situatie : nici nu mai este nevoie sa se puna intrebari suplimentare deoarece esti intro stare mai rara , mai putin fireasca care te face diferita de restul lumii si care trebuie sa te indemne de la tine pornire la rezerva si retragere si nu din contra sa te pocneasca evlavia si dorul de cele sfinte exact tocmai cind nu trebuie . In cazul unei asemenea flacari care iti perpeleste sufletul ai putea sa intelegi ca nu este tocmai de la D.zeu . Dar daca vrei sa intelegi contrarul , sa treci peste tot segalnic, sa ai indrasneala si sa-ti ceri dreptul la pacat ...poti face cum vrei , omule ! Esti liber sa-ti alegi calea dorita.
|
Iarasi nici un argument.. Imi pare rau, Zaharia.
Cum aduca sa ne pocneasca evlavia si dorul? Pai pe astea ar trebui sa le avem mereu.
Eu una simt mare dorinta de a merge la biserica si de a participa la Taine, mereu. In tot timpul sarcinii asteia nu cred ca am lipsit vreo duminica desi uneori fizic mi-a fopst greu. nu ma laud - pur si simplu asa simt, nu este vorba de o datorie de a merge. Si acum ca o sa nasc, sa nu merg 40 de zile? Pai chiar ca mi s-ar usca inima.. Imi amintesc cum a fost cand ma prima sarcina a trebuit sa stau in pat cam tot atata timp si nu am putut merge la biserica nici de Paste...
Nu, te asigur ca nu tocmai atunci ma pocneste dorul, ci mereu.
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Singura exceptie in cazul de necuratie masculina este in cazul preotului care neavind inlocuitor la altar si trebuind sa slujeasca sf. liturghie atunci se va imbaia, isi va face pravila si apoi va savirsi sf. liturghie avind motiv binecuvintat pt. aceasta slujire .
|
Este o deosebire intre scurgerile masculine si cele feminine: ca cele feminine se petrec ciclic sau cu ocazia nasterii, (de care se spune ca este mijlocul prin care se mantuieste femeia.. deci este un lucru minunat pe care il face), iar cele masculine cum spun si canoanele pot fi uneori naturale (de scurge surplusul) dar pot fi si provocate de ganduri si imagini erotice acceptate de suflet. Pot avea deci o legatura cu o forma de pacat fie ea cat de mica (acceptarea pana la un punct a unui gand). Dar la femei, nu..
Ori, celor curati toate le sunt curate..
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Considerind femeia asa de ,,inocenta " in tot timpul unei luni de zile si ca nu este nici o impietate sau blasfemie daca participa la slujbe, intrind in biserica , miruindu-se, luind anafora, aghiasma, sarutind icoane, moaste, sau si impartasindu-se ma gindesc sora Fany ca esti de acord si cu introducerea preotiei feminine in ortodoxie si in ierarhia clericala superioara . Nu ? ca doar ce impedimente sa existe , nu este ea curata si demna si deosebita si mai ales la fel cu barbatul . Nu este si ea tot culmea creatiei lui D.zeu si zidita tot din dragoste de catre Acesta ? ce ii lipseste ei sa nu poata fi preot ? Pai a pus sau nu D.zeu interdictii femeilor si barbatilor in modul lor de vietuire chiar daca sunt culmea creatiei lui ? De ce este misoginismul acesta la D.zeu , ca asa spunea o distinsa sora , pe numele ei Sophia,si ca se simte pregnant in biserica ca doar D.zeu este mai intii de toate iubitor si mai ales drept ? De ce are El treaba mai de cinste cu barbatul decit cu femeia ? Iiii ? De ce ?
|
Nu vad nici o legatura cu preotia.
Eu nu sunt pentru preotia femeii, de altfel. Cred ca exista alte argumente impotriva ei, care nu au nici o legatura cu menstruatia. Functiile barbat-femeie sunt diferite, si au rol simbolic. A fi preot nu este vreo rasplata pentru curatie (vad ca zici chiar 'inocenta' - deci totusi scurgerile de sunte tin de vreo vina?).
In relatia dintre barbat si femeie, barbatul Il reprezinta simbolic pe Hristos iar femeia Biserica. Asta mi se pare mie argumentul principal impotriva preotiei femeii.
Daca vrei, se poate gasi o legatura cu maternitatea, nu cu pierderea sangelui legat de ea. Femeia are alt rol, egal in demnitate, decat barbatul. Intre altele matrenitatea (nu numai fizica, pentru ca nu toate femeile nasc copii, ci si pe plan spiritual).
Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Deci, careia nu-i place ca este aleasa ca femeie de catre D.zeu cu un rost , cu o misiune, cu o slujire si o necesitate de implinire , daruita cu frumusetea chipului divin dar si cu slabiciuni specific doar umane si ca mai ales din acestea din urma decurg si anumite restrictii , rezerve sau interdictii ... sa se duca si sa-i ceara socoteala insusi lui D.zeu ziditorul ! Si-apoi o vedea ce raspuns primeste . Dar sa nu uitam ce spune marele proroc David : ,,... celor mindrii le sta D.zeu impotriva iar pe cei smeriti ii ridica ".
|
Ba mie imi place foarte mult ca m-a facut Dumnezeu femeie si nu ii cer nici o socoteala! Regulile astea nu sunt de la Dumnezeu, ci de la oameni - cel putin pentru crestini ele nu au nici un sens, asta zic eu.
Nu am nici o problema cu feminitatea si masculinitatea (?), accept ca exista diferente de roluri. Sa nu ducem discutia in afara subiectului...