Subiect: femeia necurata
View Single Post
Vechi 30.05.2010, 19:22:52
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mishi55 Vezi mesajul
Ca "astea" sunt sau nu legende, ... nu fi chiar atat de sigura.
Insa in privinta pastrarii respectului in biserica, asta nu e negociabil.
E drept ca in ultimul timp sunt destui care vor sa introduca in biserica o seama de schimbari. Dar sa nu uite acestia ca biserica este aceeasi ca si acum doua mii de ani. Sa nu se amageasca nimeni, cele lasate de Domnul acum doua mii de ani sunt perfect valabile. Nici biserica si nici canoanele nu sunt "demodate" si nici nu vor fi vreodata.

Eu aici nu vreau sa contest respectul fata de biserica. El este necesar. Totusi indraznesc sa spun ca biserica nu poate exista in afara lumii si a oamenilor. Astea insa sau schimbat de acum 2000 ani. Nu putem trai dupa acele legi, ca nu mai ai la ce si cum sa le aplici. Sau ne intoarcem si traim ca in vremea lui Iisus. Unele lucruri se mai pot adapta putin la vremurile actuale, nu inseamna ca schimbam biserica, sau facem rau. Acei oameni atat au putu sa scrie aatunci. De-a lungul timpului au m ai fost sfinti care au mai adus cate ceva nou. Dar vad ca acum ne-an blocat. Trebuie sa traim credinta asa cum ne-a fost lasata, dar potrivita cu timpurile in care ne aflam.
Si chiar trebuie facuta credinta cu pretul omenirii, adica sa jertfim oamenii (in adevaratul sens al cuvantului, ca sa mentinem niste reguli invechite? Nu cred ca asta vrea Dumnezeu. Dar ne lasa sa facem cum credem, pana ne vom da singuri seama...

Femeia cu scurgere de sange care s-a atins de Mantuitorul era bolnava, nu era in perioada de necuratie, si cerea vindecare. Atingerea aceea a fost salvarea ei. Care ar fi fost alternativa: sa astepte sa se opreasca scurgerea? Putea astepta mult si bine... Ea L-a cautat pe Cel care sa o vindece. Deci, mergand ea la Vindecator, trebuia sa mearga atunci cand o ardea boala, nu sa astepte sa se vindece. Daca se putea vindeca singura, nu mai avea sens sa-L caute.

Femeia aceea probabil ca a avut vreun fibrom, sau mioame, sau ceva. Sigur ca ea cauta vindecare. Si in ziua de azi mai sunt boli ale femeilor care provoaca cicluri nelimitate, hemoragii etc. Alea ce sa faca atunci? Sa nu mai mearga la biserica sa se roage pentru vindecare?
Si mai sunt si cele care isi doresc copii si au si ele probleme hormonale. Habar n-aveti voi (mai ales barbatii care sustineti prostii), ce inseamna probleme hormonale la femei, fibroame, mioame, tumori etc. Si azi mai vor femeile sa se vindece si sa faca si copii.

Este stiut ca sfintii parinti recomanda sa nu se apropie de Sfintele Taine sau de icoane sau de toate cele sfinte, femeile aflate in perioada de necuratie (asa este numita, nu mai cautati argumete contra). Nu este altceva de facut decat ascultare. De altfel, daca veti cerceta, veti vedea ca se refera si la unii barbati, in anumite situatii - asa ca nu este nicidecum o nedreptate la adresa femeilor.

Pai te rog eu mult sa vii si sa pui aici unde scrie despre barbati si interdictiile pentru ei si am incheiat discutia.
Eu am mai spus. Este f.simplu. Facem ascultare si nu mai merge nici o femeie la biserica, pentru ca suntem ne-curate. De-abia mai stam in pat si ne mai odihnim. Si sa vedem cine mai ramane in biserica. Ii scoatem si pe cei casatoriti, ca si aceia sunt ne-curati.

De ce totdeauna, pentru niste lucruri normale, firesti, trebuie sa se gaseasca cineva care sa se simta jignit, ofensat, nedreptatit, lipsit de drepturi etc.? De ce oare nu putem sa facem pur si simplu ascultare, cuminti, fara sa jignim si sa ne simtim jigniti?

Tocmai pentru ca asa cum spui sunt lucruri normale, firesti. Asa am fost facuti de Dumnezeu si suntem egali in fata lui si mai ales in biserica. Daca in afara ei mai exista discutii si emancipari su curente, atunci in biserica ele sunt interzise. In fata lui Dumnezeu suntem egali si avem aceleasi drepturi. Nu scire nicaieri, in N.T cel putin, ca ar fi altfel si ca femeia trebuie prigonita pentru biologia ei. Numai voi, barbatii cereti prigonirea femeii. Noi n-am spus niciodata nimic impotriva voastra. Daca cerem si noi sa va radeti, sa va tundeti, sa nu intrati in biserica daca aveti probleme biologice, sa va imbracati si voi ca in alte vremuri, infasurati si tot ceea ce ne cereti voi noua? Va convine? Nu cred.

E drept, ascultarea este un chin mare pentru... draci! Ei nu se pot smeri, ei nu pot face ascultare de Dumnezeu. Ei trebuie sa caute si sa gaseasca argumente, sa faca discutii, sa revendice... sa se planga, sa indemne la revolta, sa ceara drepturi, sa aduca nenumarate argumente, tot soiul de speculatii, jelanii, ...
Dracul este cel care a vrut sa fie si el ca Dumnezeu, nu? A vrut drepturi egale... nu va suna cunoscut?
La ce bun? De ce toate astea? Pentru ca doamna sau domnisoara X sa-si poata plimba gratios necuratia (modern ambalata, nu ca pe vremea bunicii, cum s-a subliniat exagerat pe acest thread! parca asta ar conta: calitatea protectiei!) prin fata icoanelor si sa se duca la miruit si la impartasit?
Adica, vedeti voi, oameni buni: daca nu s-ar fi spus ca femeia sa nu se apropie de cele sfinte in acele zile, nici n-ar fi fost interesant. Nu? Ba poate ca s-ar fi venit urgent cu argumentele contra: ca nu e bine, ca nu e indicat, ca e o suferinta - suna cunoscut?

Daca am cunoaste noi roadele ascultarii, cata liniste s-ar castiga! Daca am intelege noi cine ne da ghes sa tot cerem drepturi egale, si sa renuntam la acele canoane demodate si asa mai departe... ce bine ar fi sufletelor noastre! Ce castig duhovnicesc am avea!
Am avea mai multa liniste daca s-ar aduce argumente si explicatii concrete. vad ca tu de ex. spui ca ne-curatia se afla in principiu, indiferent daca trupeste femeia azi poate sa fie curata si sa nu se cunoasca nimic. Va roade numai ideea de principiu.
Eu asta as vrea sa pricep. De ce? De ce femeia este ne-curata? Pacatul Evei? A fost in V.T. Iisus a venit si a schimbat legea veche.
Si Maica Domnului a fost femeie si tot ne-curata a fost perioadele ei?
Vorba preotului meu daca v-ati duce fiecare in fata mamei, a surorii, a sotiei voastre si i-ati spune "tu esti ne-curata!" Ati putea sa faceti asta? Chiar ati putea? Sa spuneti: "Mama/iubito/surioara esti ne-curata! N-ai voie asta si asta si asta."