Predispoziția spre un rău sau altul se tratează prin contrariul ei. Celui mândru i se recomandă exercițiul ascultării și smereniei. Lacomului: post și ajunare. Zgârcitului, fapte de caritate. Etc. Iar dependentului de forum, perioade de abstinență.
Eu sunt nu numai dependent de forum, dar cheltuiesc cam mult timp cu Internetul în general. Și eu trebuie să lupt cu asta. Am avut o deplasare de o săptămână și, ca să fug de ispită, nu mi-am luat laptopul cu mine. M-am simțit minunat. Asemenea perioade sunt o binefacere.
Dacă sunteți mai înclinat spre postări și dorința de citare, un bun exercițiu ar fi să vă propuneți perioade, să zicem de 3 zile, în care citiți toate mesajele, dar nu răspundeți la nici unul. Veți simți o detașare benefică după aceea.
O altă metodă este să vă rugați cu intenție specifică. Noi, catolicii, avem un sfânt patron al Internetului: Sf Isidor de Sevilla. El a scris o carte cu perforații pe alocuri, astfel încât cineva, întâlnind un cuvânt cu trimitere urmat de o perforație, putea, introducând un fel de sondă ca o andrea boantă să urmărească profunzimea perforației și să ajungă la pagina din carte la care cuvântul făcea trimitere. Ceva gen hyperlink intern.
Fiind vorba de un sfânt care a trăit în perioada Bisericii nedespărțite, (aproape) sigur îl veți găsi și în sinaxarul Bisericii dv, prin urmare nu este un păcat să vă rugați lui. Iată rugăciunea care cere intercesiunea Sf Isidor înainte de conectarea la Internet:
Atotputernice, veșnic Dumnezeu,
Care ne-ai creat după chipul Tău și ne-ai făcut cercetători
a toate cele bune, frumoase și adevărate,
mai ales în dumnezeiasca persoană a Unicului tău Fiu,
Domnul nostru Isus Cristos,
întărește-ne să căutăm cele ale Tale,
prin mijlocirea Sfântului Isidor,
episcop și doctor al Bisericii,
în vremea călătoriei noastre pe Internet
ajută mâinilor și ochilor noștri
spre ceea ce este plăcut Ție,
ajută-ne să tratăm cu iubire și răbdare
toate sufletele pe care le vom întâlni.
Prin Cristos, Domnul nostru
Amin.
Last edited by Mihnea Dragomir; 29.05.2010 at 07:10:47.
|