Citat:
În prealabil postat de silverstar
Eu simt ca rai si iad nu exista. Totul e aici, pe pamant. Aici platim faptele noastre, aici e raiul si iadul. Dumnezeu, Bumul, prin tot ceea ce traim, ne arata iadul cand ne merge rau si raiul cand suntem fericiti. Tot ce-am facut, bun sau rau, platim sau primim rasplata aici, pe pamant. Se spune ca suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Cum poate sa-si inchipuie cineva ca Dumnezeu si-ar trimite creatia Lui in focuri vesnice, eterne? Nu se poate, este de neconceput. Nu hulesc, nu fac nimic rau, din punctul meu de vedere, dar in cazul in care Dumnezeu si-ar pedepsi propria-i creatie, ar trebui sa se imparta in doua, ceea ce iar e imposibil. :)
|
Cred ca te inseli. Daca Mantuitorul vorbeste de focul cel vesnic, de iazul de foc (deci Dumnezeu, nu un om) nu cred ca trebuie sa stam la indoiala. Daca de cuvintele Lui ne indoim, pe cine sa ascultam? De asemenea vorbeste de Imparatia cea gatita inainte de intemeierea lumii, pentru cei ce se vor mantui. Iarasi nu avem motiv sa ne indoim.
Ca starile de rai si iad le gustam inca de aici, uneori, iarasi e adevarat, dar mult mai putin decat o vom face dincolo de trecerea noastra din aceasta viata.
Dumnezeu nu-si trimite creatia Sa (pe om) la chinuri, ci, omul fiind dupa chipul lui Dumnezeu (asemanarea se lucreaza de fiecare), calea pe care si-o alege este expresia acestei libertati, deci singur isi alege fericirea sau chinurile vesnice. Parintele Arsenie Boca spunea ca, de fapt chinurile iadului nu sunt altceva decat lucrarea patimilor in suflet, patimi care, dupa moarte, nemaiavand trupul la dispozitie pentru a fi satisfacute, se manifesta ca un foc care se inteteste din ce in ce mai mult. Sau cum spunea fericitul Augustin, "cine nu-si induhovniceste trupul, isi va incarna si sufletul". Apare aceasta dualitate trup-suflet prin care unul ajunge dominant asupra celuilalt. Sf. Ap. Pavel spune ca "grija de trup sa n-o faceti spre pofte". De aici se vede rostul ascezei si infranarii in supunerea trupului, tocmai pentru a nu incarna si sufletul.