tot auzind la radio campania pt donat sange m-am gandit ca as putea sa fac si eu o astfel de fapta buna fara sa fiu nevoita sa cheltui bani{eram studenta}. zis si facut. Am ajuns la clinica care se ocupa cu asa ceva cu mana intinsa: nu pt a cere ceva si pt a da...de acasa vocea care facea indemnul sa mergi sa donezi sange te facea sa crezi ca e nevoie de tine si ca au sa fie bucurosi sa te vada acolo dornic de donat sange. Sa nu fiu rea-ei se bucura cand mergi pe acolo doar ca nu stiu sa se manifeste. Am trecut de procedura standard cu intrebarile,luatul tensiunii si au zis ca totul e bine sa merg in sala de donatie. Acolo doamna asistenta care se ocupa de mine ma intreaba: "puisor am inteles ca esti studenta. parintii nu mai au bani sa iti trimita pt mancare?" :-/ Am simtit mila si compasiune de parca eu eram aia bolnava care avea nevoie de ajutor. Spre finalul procedurii am inteles si de ce: se dadeau niste cupoane valorice, 100mii parca, cu care puteai merge la anumite magazine sa cumperi de mancare. Datorita acestor cupoane majoritatea donatorilor erau oameni saraci care aveau nevoie de alimente pt familie dar multi,f multi betivi care pt un ciubuc dat vanzatoarei isi cumparau tigari si bautura.
In tara noastra campania ar avea un f mare succes dc ar sta scris asa: "Dai 400ml sange, primesti 3sticle votca si un pachet de tigari".
Am mai mers si a 2a oara la donat cu cateva colege si poate mai mergeam dc nu afla mama...nu vreau sa generalizez spunand ca printre romani, dar printre cunoscutii mei informatia despre donatul sangelui e mult distorsionata, si ca o imagine de ansamblu oamenii au impresia ca se creaza o dependenta de acest procedeu ca si cum ai fi dependent de droguri. Au si eu dreptate in felul lor pt ca sentimentul de a fi facut ceva bun, sentimentul ca poate punga aia de sange pe care tu ai dat-o a ajuns in corpul cuiva si ca poate ai salvat o viata de la moarte cu atat de putin efort, sentimentul acesta iti da dependenta.