View Single Post
Vechi 27.05.2010, 14:38:42
mihele_m's Avatar
mihele_m mihele_m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Timisoara
Religia: Ortodox
Implicit Cooperarea materiala la pacat

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Un concept care și-a făcut loc tot mai mult în reflecția teologică este cel de "cooperări materiale la păcat". Acestea sunt rele, deoarece, deși nu sunt păcate ele însele, contribuie la răspândirea răului în lume. Pe de altă parte, se deosebesc de ceea ce numim "păcate străine" (apologia păcatului, a îndemna pe altul la păcat, a obliga un subordonat să păcătuiască etc).
Face bine sau face rău patronul unei șaormării (mă amuză termenul, nu mă pot abține de a-l folosi) care, să presupunem, ar vinde șaorma în zi de vineri ? Face rău, deși nu face un păcat. El nu mănâncă nici o șaorma în zi oprită, nici nu îndeamnă pe alții să o facă, spunând că nu este păcat. La urma urmei, el nu te obligă să-i cumperi bucata de carne mărunțită, pierdută între cartofi și varză. Și totuși, el "pune umărul" la ceva rău. El oferă posibilitatea greșelii și se face vector al ispitei.

Voi reveni cu alte exemple, mai evidente.
Imi cer scuze cer permisiunea ,de a comenta putin ,pe baza articolului . Aveti mare dreptate atunci cind dati exemplul ,saormariei este foarte adevarat ,ca a minca carne in zilele de vineri este pacat pentru noi cei care tinem post ,dar pentru cei care nu au nici o treaba cu postul le este egal . In general patroni saormerilor sunt musulmani si nu stiu daca in traditia lor religioasa au si postul de miercuri si vineri sau numai la Sarbatoarea Ramazamului atunci cind postesc fara mincare si apa pina la Apusul Soarelui . Si fiindca ati deschis subiectul "Cooperarea materiala la pacat " Va intreb comercianti care au deschis in zilele de Dumineca atunci cind Bunul Dumnezeu ne-a dat Dumineca pentru odihna si pentru a merge la Biserica nu savirsesc un pacat? Deci inca o data se adevereste zicala sau mai bine zis pilda "BANUL ESTE OCHIUL CELUI RAU" sa nu-i spun direct pe nume . Doamne ajutane sa credem cu tot sufletul nostru in tine .
Reply With Quote