Pana la urma realitatea trebuie sa o si vezi, nu e de ajuns sa iti fie in fata.
E limpede ca Maica Domnului a fost aleasa de Dumnezeu, profetita de prooroci, cinstita de ingeri, de oameni si de insasi Fiul, mai apoi si de apostoli, fiind impreuna cu ei. Acum sa ne gasim noi sa facem altfel ?
Daca ma rog de un vecin sa ma ajute cand am o problema, sau ma rog de un starin sa-mi de-a o cana cu apa cand sint la drum si nu stirbesc marirea datorata lui Dumnezeu, oare pe Maica Domnului si Mantuitorului nostru sa nu o rog de ajutor ?
Dar e destul sa incerci, si sa vezi !
Fratii lui Iisus e o expresie care da prea putina informatie, cuvantul frate e folosit in Scripturi cu prea multe intelesuri, iar civilizatia de tip familial din orient ii acorda un sens mai larg. Explicatia Sf.Teofilact e cea mai clara. Iisus e adeseori numit fiul lui Iosif, era doar din casa lui, asa trebuie sa fi fost si cu fratii.
Sint oameni care nu se casatoresc pentru ca isi dedica viata stiintei, artei sau ajutarii semenilor, nu mai vorbesc de monahi.
Dar daca cineva isi inchipuie ca Dumnezeu a ales o femeie oarecare pentru a aduce in lume mantuirea prin intruparea Fiului Sau, si care dupa acest eveniment, cel mai mare de la Crearea Lumii, si-a vazut de viata facand copii mai departe, e de o naivitate de plans.
Lucrurile astea trebuie si sa le simti, nu sa le citesti ca pe o documentatie tehnica, am zis si in alta parte, atunci credinta se reduce la “interpretari si comentarii pe un text dat” iar Biblia ar fi un fel de “carte de instructiuni”
|