KLAUS KENNETH-interviu
Spune-ne ceva despre Sfântul Siluan.
El a fost, într-un fel, bunicul meu duhovnicesc. Există o vorbă faimoasă a lui: „Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui”. Mi-a luat ani ca să înțeleg acest lucru. Și părintele Zaharia, și părintele Sofronie spuneau că nu este un lucru bun să spui aceste cuvinte oricui, pentru că nu sunt pentru oricine. Ține-ți mintea în iad înseamnă să te osândești întotdeauna. Un om sfânt se consideră un mare păcătos și se osândește neîncetat. Nu este un lucru psihologic. Sfântul Siluan a fost un om duhovnicesc și lucrurile acestea trebuie luate duhovnicește. Fiecare dintre noi are o posibilitate diferită de a ne ține mintea în iad. Cu cât te vei osândi singur mai mult la iad, se va adeveri și partea a doua: nu deznădăjdui. Părintele Zaharia spunea că e un paradox: cu cât te vei coborî mai jos, cu cât te vei osândi mai jos, cu atât te vei ridica după aceea. Este la fel ca și cu rugăciunea lui Iisus. Prima dată spui: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu – Îl slăvești pe Iisus. Nu poți să spui și a doua parte – …miluiește-mă pe mine, păcătosul, dacă nu simți într-adevăr că ești un păcătos. Este la fel cu exemplul despre piramidă: trebuie să mergem în jos, nu în sus. Aici este diferența față de protestantism, care nu are tradiție, ci doar Scriptura, pe care o interpretează literal, cu mintea lor.
|