View Single Post
Vechi 12.05.2010, 11:01:41
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Oridecate ori intru in vreo librarie (a Patriarhiei, Sophia, Bizantina) mereu ma intreb: oare cati crestini de rand si'ar dori o carte din cele prezente in raft, insa nu se pot indura de atata suma de bani ?! Oare nu s'ar putea produce carte religioasa mai ieftina ?! Nu ma pricep. Simt insa ca - uneori - profitul e unul lipsit de bun simt.
Hm... mie nu mi se pare deloc asa, comparativ, fireste, cu cartile laice. Cu siguranta ca tu ai intrat de mult mai multe ori in librariile specializate pe carti ortodoxe, dar stii la fel de bine ca nu prea gasesti o carte laica care sa nu treaca de 25-30 lei. Cele de la Sophia si nu numai mi se par destul de ieftine, unele chiar ridicol de ieftin pentru invataturile pe care le trag de acolo. Am cumparat cateva volumase ale parintelui Cleopa cu doar 5 lei bucata. E suficient sa comparam pretul unei carti religioase care are acelasi numar de pagini, acelasi format si aceeasi calitate a hartiei, cu pretul unei carti laice si sa vedem care iese in avantaj! La Sophia, am gasit carti la reduceri substantiale fata de cele din librarii. Am cumparat de acolo, de la reduceri, o carte cu 5 lei, fata de 27 de lei, cat costa la libraria Humanitas. Ce-i drept, de cele mai multe ori, pretul unei carti religioase de la o alta editura nu difera fata de alte librarii, insa am un bun prieten care isi cumpara de la Sophia cartile pe care si le-ar putea lua cu acelasi pret de la o librarie laica, spunand ca prefera sa verse profitul in contul unei librarii religioase, de la care oricum nu cumpara prea multa lume, decat sa imbogateasca pe cine stie cine de la o librarie / editura laica.
Si apoi, sa nu uitam faptul ca in strainatate, cartile sunt muult mai scumpe decat la noi. Si ca a fi intelectual necesita muuulta cheltuiala, din pacate. Bine ar fi de am citi si de ne-am folosi de toate cartile pe care ni le cumparam si sa nu le lasam sa zaca in biblioteci!

Cat priveste decizia Arhiepiscopiei, nu stiu ce sa zic. Privind partea buna a lucrurilor, cartile de la librariile specializate sunt cateodata mai ieftine decat cele de la pangarele bisericesti. Deci, pe de o parte, castiga credinciosul, dar numai daca se plimba prin librariile specializate, caci pentru unii, daca nu pentru cei mai multi, e mai simplu sa si le procure direct de la pangar. Pe de alta parte, parohiile vor fi lipsite, tocmai in vremea aceasta de criza, de un venit (nu prea consistent, desigur) pe care le-ar fi putut aduce vanzarea acestor carti.

Eu una ma bucur ca avem atatea carti pe piata, avem de unde invata si de unde ne forma... sunt bune si anticariatele, caci gasim acolo cateodata adevarate chilipiruri. De aceea, slava lui Dumnezeu pentru toate!