Cat si cand sa mancam, ca mancatul sa nu devina patima?
Raspunsul l-am gasit la monahii Calist si Ignatie Xanthopo si anume in cele 100 de capete scrise de ei.
31. e vorba de postul de luni, miercuri si vineri:
"In aceste zile posteste pana la ceasul al noualea, adica mananci odata pe zi, impartasindu-te de 6 uncii de paine (1 uncie = 27g). Ia si din mancari uscate cat ai nevoie, dar cu cumpatare. Apa daca voiesti, pana la 3-4 pahare."
32. Cum trebuie sa se hraneasca martea si joia:
" In aceste doua zile mananca de 2 ori pe zi. La PRANZ ia 6 uncii de paine, ceva fiert si ceva din mancarile uscate, cu cumpatare. Ia si vin amestecat cu apa pana la 3-4 pahare, daca ai nevoie. Iar SEARA ia 3 uncii de paine si ceva din mancarile uscate sau niscai fructe si vin amestecat cu apa un pahar sau cel mult doua, daca ai sete mare.Caci foarte mult ajuta setea si lacrimilor, daca e insotita de priveghere, cum zice Sf. Ioan Scararul: "Setea si privegherea au zdrobit inima; iar din inima zdrobita au tasnit lacrimile".
33. Cum trebuie sa mananci sambata:
"In fiecare sambata, in afara de Sambata cea Mare, trebuie sa mananci precum s-a randuit pentru marti si joi, pentru ca trebuie sa priveghezi in noaptea spre duminicile anului. Mananca sambata de doua ori. "
34. Cum trebuie sa mananci duminicile:
"De doua ori, ca si sambetele. Aceasta randuiala sa o tii fara abatere, afara de caz de boala. Tot asa sa faci si in zilele ingaduite si dezlegate de Sfintii Parinti de pe urma unui lung obicei si a unor pricini mai noi, dumnezeiesti sau nu. In acestea nici nu mancam mancari uscate. Ci ne infruptam din toate cele de folos si nepatate si din legume, dar cu infranare si in cantitate randuita.
De asemenea se cuvine sa gusti cate putin din toate cate s-au randuit, adica din toate cate s-au ingaduit prin fagaduinta, spre a slavi pe Dumnezeu si a-I multumi si pentru a nu ne trufi."
Acestea sunt reguli pentru monahi, din care ne putem inspira si noi, pentru a combate kilogramele in plus.
|