Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM
Nu folosesti termenii: religie, confesiune...de ce? Mie nu imi place ca religia mea sa fie pusa in rand cu casele de adunare, pentru ca se vede diferenta, si apoi nu mi-ar place sa vina cineva sa imi spuna ca am 1.60...daca masuratoarea corecta imi arata 1.72, cam asa imi suna povestea ta asupra religiei mele! 
|
Dar eu nu stiu cum poti compara o religie cu o casa de adunare. Religia este o suma de concepte, casa de adunare e o cladire. Religiile sunt: crestina, budhista, musulmana, confucianista, etc. Ortodoxismul, protestantismul, catolicismul , etc, sunt denominatii in cadrul aceleiasi religii crestine.
Citat:
Poti sa ne expui Istoria crestinismului folosind termenii aferenti, universali...sau aceasta e o alta interpretare neoprotestanta a trecutului renegat?
Crestinismul e vechi de 2000 de ani, de ce cel nou de cateva sute de ani, nu are nicio legatura cu cel vechi, de dinainte de Marea Schisma?
|
Istoria e, in mare, asa cum o stii. Nimeni nu o reneaga. Si nu exista doua crestinisme. Crestinismul este intr-adevar vechi de 2000 de ani.
Citat:
Se vorbeste de temelie, de baze...de ce nu se intalneste in Protestantism temelia Crestinismului, si temelia lui incepe cu Luther, sau cu cate o persoana "daruita"? 
Pana la urma conteaza temelia pentru Prostestanti, sau ei cred ca se descurca fara ea?
Crezi ca s-au descurcat fara temelie, crezi ca fondatorul tau poate fi considerat temelie?
|
Temelia crestinismului a fost pusa de Hristos si de apostoli. Luther a fost doar un reformator care s-a ridicat impotriva unor pacate grave practicate in cadrul Bisericii. Dar reforma [in sensul de eliminare a pacatului din Biserica] nu s-a sfarsit odata cu el. Ea continua si azi Pe masura ce satan gaseste noi metode de a murdari credinta curata, Dumnezeu ridica oameni sa ia atitudine impotriva pacatului.
Biserica insa este una singura. Asa cum pe vremea apostolilor ea era formata din totalitatea celor credinciosi in Iisus Hristos, la fel e si astazi. Este o pretentie exagerata ca o denominatie din cadrul Bisericii, cum ar fi fost atunci "Asociatia celor 7 diaconi"

sa-si ia numele de singura Biserica adevarata.