Matei 13:53 Dupa ce a ispravit Isus pildele acestea, a plecat de acolo.
54 A venit in patria Sa si a inceput sa invete pe oameni in sinagoga; asa ca cei ce-L auzeau, se mirau si ziceau: „De unde are Elintelepciunea si minunile acestea?
55 Oare nu este El fiul tamplarului? Nu este Maria mama Lui? si Iacov, Iosif, Simon si Iuda, nu sunt ei fratii Lui?
56 si surorile Lui nu sunt toate printre noi? Atunci de unde are El toate lucrurile acestea?"
Fiind nepriceputi, cei din Nazaret socoteau ca neamul de neamul de jos si simplitatea stramosilor sunt piedici in a placea lui Dumnezeu. Chiar om simplu sa fi fost Iisus, adica numai om, nu si Dumnezeu, ce il impiedica pe El sa se faca mare prin minuni? Aici ei se arata si lipsiti de intelegere si pizmareti. S-ar fi cuvenit ca mai vartos sa se laude ca patria lor a odraslit un asemenea bine. Iar frati si surori ai Domnului erau copiii lui Iosif, nascuti din femeia fratelui sau Cleopa. Caci dupa ce s-a savarsit Cleopa, fara a avea feciori, Iosif, dupa Lege, a luat pe femeia aceluia si a avut de la ea sase copii, patru de parte barbateasca si doi parte femeiasca: pe Maria, care dupa lege era fiica lui Cleopa, si pe Salomeea. Si spune "sunt la noi" in loc de "aici locuiesc". Deci si acestia se sminteau intru Hristos, zicand poate si ei ca scoate pe draci cu Beelzebul. sursa Sf.Teofilact al Bulgariei-Talcuirea Sf. Evangh. de la Matei si Marcu.
Marcu 3:31 Atunci au venit mama si fratii Lui, si, stand afara, au trimis sa-L cheme.
32 Multimea sedea in jurul Lui, cand I-au spus: „Iata ca mama Ta si fratii Tai sunt afara si Te cauta.”
33 El a raspuns: „Cine este mama Mea si fratii Mei?”
34 Apoi, aruncandu-si privirile peste cei ce sedeau imprejurul Lui: „Iata” a zis El „mama Mea si fratii Mei!
35 Caci oricine face voia lui Dumnezeu, acela imi este frate, sora si mama.”
Textul se refera la predica Mantuitorului, nicidecum la cintirea Fecioarei.
Obiectia isi are originea ininovatia doctrinara catolica ce invata ca Fecioara a fost lipsita de pacatul stramosesc, decretand imaculata zamislire(1854) si inaltarea ei cutrupul la cer(1950) ca dogme noi, ceea ce a inlesnit sectantilor "scoaterea" Maicii Domnului din istoria mantuirii si introducerea legendei si mitului: fecioara fiind fara "pacatul" stramosesc, Hristos "s-a intrupat" aparent(dochetism, spiritism-teozofie), nu real, Maria fiind divinizata ca zeita Diana sau vestalele etc. In Apus este socotita asemenea Dumnezeirii, facand parte din Treime, deci mistificarea intruparii si exagerarea rolului ei.
Luca 11:27 Pe cand spunea Isus aceste vorbe, o femeie din norod si-a ridicat glasul si a zis: „Ferice de pantecele care Te-a purtat si de tatele pe care le-ai supt!”
28 si El a raspuns: „Ferice mai degraba de cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu, si-L pazesc!”
Nu tot cel ce zice Doamne Doamne va intra in imparatia cerurilor ci cel ce va pazi poruncile Domnului.(Mt 7,21). Ca in zadar fericesty pe Domnul daca poruncile lui nu le pazesty, despre asta era vorba la Luca 11, 28. Femeia aduce o cinstire Maici Domnului si lui Hristos, pe care Hristos o accepta deci Maica Domnului nu e data la o parte.
Ioan 2:3 Cand s-a ispravit vinul, mama lui Isus I-a zis: „Nu mai au vin.”
4 Isus i-a raspuns: „Femeie, ce am a face Eu cu tine? Nu Mi-a venit inca ceasul.”
textul nu poate suferi interpretari, fiindca la iudei cuvantul "femeie" era comun, fecioria a fost si este o calitate a femeii. Dumnezeu a zidit barbat si femeie(nu fecioara,Fac.2, 22-23), s-a nascut dusmanie intre samanta raului si femeie (Fac. 3, 15), ingerii se adreseaza: femeie (In.22,12-13). Deci expresia femeie este o demnitate, un mod de adresare, de cinstire, apelativ care se afla la toate popoarele.
Galateni 4:4 Dar cand a venit implinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau, nascut din femeie, nascut sub Lege,
Este adevarat, numai Iisus Hristos este mijlocitorul intre Dumnezeu si om(ITim.2,6-7), dar El a fost si izbavitorul, El este plinirea credintei noastre(Evr.9,28),Maica Domnului nu inlocuieste in credinta sau in cult pe Dumnezeu (Ioan II, 5), ci mult poate rugaciunea mamei pentru imblanzirea Stapanului (Matei XV, 25-28).Sfanta Fecioara nu tine locul Fiului "de El sa ascultati"(In.2,5), ci din ea s-a intrupat Mesia(Mt. 1, 19-21-23) si este cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu-Om.
|