View Single Post
Vechi 29.04.2010, 23:47:13
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Si esti impuscat. Si ramane familia ta de izbesliste.
Daca cursul asta al actiunii e previzibil si foarte probabil, de ce sa ajungi acolo?
În afară de războaiele mondiale (cu precădere ultimul), în care legile războiului au fost grav nesocotite de ambele părți combatante, nu e previzibil că vei primi ordin să torturezi oameni sau să omori civili nevinovați. Pe urmă, chiar și în acest caz, dacă refuzi ordinul nu este previzibil că superiorul tău scoate pistolul și te împușcă (deși au fost cazuri și are acest drept). Dacă se ajunge aici, atunci vai de țara aceea și vai de tine, indiferent că ești militar pe front sau civil în oraș: nu mai există nici o lege și îți va fi greu să scapi.

Citat:
Si daca legile sunt facute si implementate sa napastuiasca pe sarac si sa favorizeze pe cel bogat?
În cazul acesta, vorbim de legi injuste. Când un stat este ticăloșit, nu trebuie îmbrăcată haina lui. Am citit mai multe articole în care teologi de prestigiu susțineau că în asemenea cazuri este permis și tiranicidul. Dar, de ce să credem că lucrurile s-au degradat deja atât de mult ? Eu nu cred că legea îl favorizează pe bogat și îl năpăstuiește pe sărac. Ceea ce eu văd este că bogații au mai multe mijloace să se strecoare printre legi și nu pățesc nimic dacă ajung dincolo de limita lor. Asta nu înseamnă că legile sunt nedrepte, ci că suprastructura face acum ceea ce face de mult: consideră că legile sunt pentru căței, nu pentru dulăi.

Citat:
Stai, ca asta n-am inteles-o.
Poti omori civili pentru ca (eventual) au ascuns militari sau alti combatanti?
În condiții de război ? Da. A fost permis întotdeauna. Civilul nu este un om care nu poartă uniformă, ci un om necombatant. Un neutru în război. Prin tăinuire, acei civili și-au încălcat statutul de civili, deci nu mai există pentru ei imunitate. Satul care tăinuiește în condiții de ocupație sabotori este pasibil de decimare. E o situație tristă, dar s-a practicat mereu. Alternativa nu este decât războiul total, care e o situație și mai tristă.

Observație: Nu sunt absolut sigur asupra ultimelor considerații. Trebuie să mai reflectez. Considerați-le părere provizorie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote