View Single Post
Vechi 27.04.2010, 20:31:26
Scotianul
Guest

Implicit Decebal?UN EROU.

Citat:
În prealabil postat de CosminPopescu Vezi mesajul
Am o nelămurire în ce privește sinuciderea în situații speciale:
- Decebal s-a sinucis ca să nu fie prins de romani și plimbat în cușcă prin Roma;
Pot fi aceste cazuri iertate ?

Am ales cazul lui Decebal pt ca ma intereseaza in mod particular.Sa recapitulam>dupa caderea Sarmisegetuzei,Decebal incearca sa scape,este ajuns din urma de cavaleria lui Maximus,si intr-un ultim gest de sfidare isi pune capat zilelor preferand moartea in locul robiei si umilintei.Important este momentul cand face asta>parca 106 d.Hr>adica dupa Hristos.Problema se complica pt ca s-ar putea sa fie voci care sa spuna ca sufletul lui Decebal a fost judecat dupa regulile lui Hristos.In cazul acesta sinuciderea este o mare problema.Ca si mandria<chiar daca la Decebal se poate vorbi de o mandrie izvorata din patriotism(am ales o secventa din filmul ,,Dacii"pt a ilustra acest gen de ,,mandrie")
http://www.youtube.com/watch?v=SrvdudY0_QQ
Cum ar fi sa apara in cartile de istorie>,,Decebal:viteaz rege dac,a luptat pina la final impotriva romanilor si a preferat sa-si ia viata decat sa se predea.Exemplul sau de eroism a inspirat generatiile ce au urmat dar sufletul lui arde-n Iad."Sa recunoastem>multi copii care ar citi asta s-ar uita precum curca-n lemne.Si atunci cum explicam problema?In opinia mea nu este foarte dificil:Decebal a trait conform regulilor neamului lui.Invatatura lui Hristos a ajuns la daci mult mai tarziu(a se vedea anul sosirii Apostolului Andrei).Din ce stiu eu Apostolul Andrei a sosit in zona dintre Dunare si Marea Neagra dupa anul 46 d.Hr.Deci din acest punct de vedere Decebal ar beneficia de circumstante atenunate:nu a avut de unde sa stie de invatatura Mantuitorului.Si totusi dupa care reguli a fost judecat sufletul lui?As vrea sa spun ca stiu raspunsul dar personal nu-l stiu.Imi place sa cred ca Dumnezeu nu l-a judecat aspru pt ca rege dac,desi credea in Zamolxis,a transmis un adevar universal valabil:nici o tara,cat de mica ar fi ea,nu trebuie sa accepte jugul robiei.Si acest mesaj i-a inspirat pe urmasii sai sa apere atat pamintul stramosesc cat si credinta neamului romanesc.Din acest punct de vedere sacrificiul lui Decebal nu a fost inutil si prin urmare,fara sa fie un crestin,regele dac a dat un exemplu de eroism si dragoste de tara care mai tarziu a generat apararea pamintului de catre voievozi cu sabia in mana si crucea pe steag.Dar sa vedem mai bine ce a spus un om mult mai potrivit sa analizeze o asemenea intrebare:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/12patrulegi.htm
Sper ca explicatia mea,imperfecta si simplista,sa te fi ajutat cumva.
Reply With Quote