1. Esti de acord ca in sec. 4 se studiau discipline pagane. Unii dintre cei mai de seama Parinti ai Bisericii au studiat aceste discipline. Vasile, care a facut ce a facut pt. monahismul tau scump, a mers la astfel de scoli... Dar, nu.... Din pct. tau de vedere ramane o prostie. Si atentie! Vorbim de discipline pagane...
unde am zis eu ca e o prostie? E indicata, dar doar pentru unii. Majoritatea monahilor nu au nevoie de asa ceva.
Acum, referitor la teologie.... Scriam mai sus de scolile catehetice din Antiohia, Alexandria, Ierusalim, Edesa etc. Spune-mi te rog ce se studia la scolile respective.
Nu stiu. Si nu vad ce legatura are cu Ecumenismul.
Asta nu inseamna ca nu existau forme superioare de invatamant, inainte de asta.
Spune-mi, în perioada iconoclasta ce fel de scoli erau si ce fel de teologie se putea învata? Iconoclasta sau iconodula?
`Dar cei care citesc Biblia si au duh de ascultare nu trebuie sa primeasca tâlcuiri.` - ascultare fata de cine...? ? Cum poti fi atat de naiv...Pai da-i tu unui monah cu 4 clase sa citeasca pe Grigorie de Nyssa pt. a intelege antropologia crestina si vezi cat de ortodox este dupa.
Tu crezi ca religia e o stiinta ce se deprinde din carti? Conteaza experienta directa a realitatilor nevazute, si pentru asta e suficienta viata de asceza si smerenia.
E rândul meu sa te întreb: cum poti fi atât de naiv?
Cititul Parintilor este si o ispita fiindca în mod aproape sigur o sa începi sa crezi ca ai dobândit ceva despre care ai citit.
Tu unde te crezi? In pustiul Egiptului? Fi realist... Vorbesti de pericolul neascultarii, insa te vad razvratit nevoie mare impotriva unor precizari ale ierarhiei... refritoare la obligativitatea studiilor.
Împotriva caror precizari sunt razvratit? Am negat eu obligativitatea studiilor? Sustin doar ca ideea ta de transformare a calugarilor în studenti e aberanta.
Cand a trait si a scris Sf. Ioan Damaschin, traditie? Cum poti sa minti, nu pe mine, dar pe oamenii care citesc postarile tale cu astfel de inexactitati... Auzi tu, nu exista invatamant teologic in sec. 8 in Bizant...Offff.... De asta suntem unde suntem...
Sf. Ioan Damaschin a trait în Siria, nu în Bizant.
|