Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Păi, nu prea seamănă. Sf Ioan Hrisostom a fost un apărător al primatului petrin, ca toți Sfinții Părinți ai Bisericii Catolice. Nu este cazul cu Fotie.
Pe urmă, nu se compară moartea eroică a lui Ioan Gură de Aur, care are elemente de mucenicie, cu moartea liniștită a lui Fotie. În sfârșit, cu toată inteligența și cultura vastă a lui Fotie, acesta nu a egalat, totuși, geniul apologetic al lui Ioan Gură de Aur. Este păcat că Ioan Gură de Aur nu a putut beneficia de o viață liniștită, poate că ar mai fi scris încă și alte opere nemuritoare. Dar protecția pe care i-a acordat-o papa Inocențiu nu a fost suficientă pentru a-l menține în scaunul arhieresc. O împărăteasă plină de vanitate și un patriarh al Constanopolelui certat, ca de obicei, cu dreapta credință și-au dat mâna pentru a-l alunga pe acest sfânt din scaun și a-l hărțui până la moarte.
|
Sigur, omul cand nu vrea sa vada, sau nu poate sa vada, nu vede asemanarea, oricat de evidenta este aceasta. Constat, din pacate, multa mandrie in randurile de mai sus.
Cand spuneti "
Este păcat că Ioan Gură de Aur nu a putut beneficia de o viață liniștită, poate că ar mai fi scris încă și alte opere nemuritoare", Il judecati de fapt pe Dumnezeu.
Am o rugaminte: daca aveti textul, in care Sf. Fotie accepta Imaculata conceptie, sau stiti unde il pot gasi, v-as fi recunoascatoare, caci am cautat dar nu l-am gasit. As vrea sa vad cum pune problema.