Si fiindca vrei sa imi dai impresia ca sunt la ora de istorie, hai sa bat si eu campii pe langa subiect, la fel ca tine:
`Acum m-am convins ca nu stii despre ce vorbesti sau vorbesti despre ce nu stii.
În secolul 8 au fost luptele iconoclaste, a fost perioada de maxima decadere a Bizantului, nici vorba de învatamânt.
Iar perioada de aur (secolul 4) e caracterizata de învatamântul pagân. Am zis ca Sf. Iustinian a dat ordin (în secolul 6) sa se închida scolile de învatatura elineasca.
Dupa secolul 9 are loc descoperirea radacinilor culturale grecesti (pâna atunci bizantinii se considerau (si chiar erau) continuatorii imperiului roman) si se înfiinteaza prima Universitate`
Prima Universitate exista in Bizant inca din sec.5, infiintata de Teodosie al II-lea. Ce vorbesti tu despre 849 este de fapt reorganizarea unei institutii... Noul mod de reorganizare este unul nou...
Am admis ca in sec. 8, cultura in general in Bizant cunoaste o regresie, asta nu inseamna ca este inexistenta sau de nivelul claselor primare de astazi.
Ti-am vorbit mai sus de M-rea Studion, care este infiintata in sec. 8, insa te-ai facut ca nu vezi... Tu singur ai vorbit de iconoclasm in perioada asta... Unde au invatat teologie cei care au participat la discutii? In scoala primara? Invatamantul era organizat in cilcuri de 3 si 4 ani, studiindu-se gramatica, filozofie, geometrie, medicina etc.
Se pune problema cautarii originilor umanismului occidental din Evul Mediu in mediile culturale ale Bizantului din perioada asta (vezi in lb. francez `Umanismul Bizantin`) si tu incerci sa ma convingi pe mine ca aveau cunostine de clasa a IV-a. Cred ca tu esti cel care nu stie despre ce vorbeste sau nu vorbeste despre ce stie...
Fotie, traitor in sec. 9, trateaza in `Biblioteca` lui peste 1000 de titluri... Unde erau cartile astea? Nu cumva intr-o bilbioteca? Asta nu inseamna centru de invatamant? Sau vrei sa ma convingi ca au aparut deodata in sec. 9, ca nu existau biblioteci si in sec. 8 etc? ?
Vezi lucrarea lui Meyendorff `Teologie Bizantina` - desi nu este neaparat un reper.
Este perioada alcatuirii Triodului, cuvioase, Triod ingalbenit prin manastiri... Triod care este un exemplu extraordinar de dogmatica liturgica.
Cand a trait si a scris Sf. Ioan Damaschin, traditie? Cum poti sa minti, nu pe mine, dar pe oamenii care citesc postarile tale cu astfel de inexactitati... Auzi tu, nu exista invatamant teologic in sec. 8 in Bizant...Offff.... De asta suntem unde suntem...
|